Agent die informatie lekte over celverblijf Lil Kleine moet zelf cel in en krijgt taakstraf

0
43
Lil Kleine

NOS Nieuws

De agent die vorig jaar informatie lekte over het politiecelverblijf van rapper Lil Kleine moet zelf een dag de cel in. Ook krijgt hij 150 uur taakstraf, waarvan vijftig uur voorwaardelijk, heeft de rechtbank in Amsterdam geoordeeld. De politieman heeft via sociale media zijn geheimhoudingsplicht geschonden en is daarnaast veroordeeld voor twee zedenfeiten.

Het Openbaar Ministerie had een celstraf van vier maanden, waarvan twee voorwaardelijk geëist. Omdat de man al ontslagen is bij de politie en geen strafblad had, is die straf lager uitgevallen.

Van collega’s had de 22-jarige agent gehoord dat Jorik Scholten, zoals de rapper echt heet, in de cel niet wilde eten, moest huilen en steeds vroeg of hij mocht roken. Deze informatie deelde de man vervolgens op sociale media. De rapper zat op dat moment in de cel in Amsterdam op verdenking van mishandeling. De agent heeft toegegeven dat hij de informatie heeft gelekt.

“Hij heeft informatie over een bekende Nederlander die vastzat op het politiebureau, bekendgemaakt bij personen die helemaal niets met die zaak te maken hadden”, oordeelt de rechtbank. “Hiermee heeft verdachte de privacy van deze persoon beschadigd.”

Schade aan imago van politie

Daarnaast benadrukt de rechtbank dat de man schade heeft toegebracht aan het imago van het politiekorps en het vertrouwen “dat de maatschappij in de politie mag hebben.”

Behalve aan het lekken van informatie heeft de man zich in 2020 ook aan twee zedenfeiten schuldig gemaakt. Hij heeft via sociale media gechat met een 12-jarig meisje en haar voornamelijk seksueel getinte berichten gestuurd.

“Berichten waar een meisje van die leeftijd niet mee geconfronteerd zou moeten worden”, aldus de rechtbank. Hij heeft geprobeerd haar aan te zetten tot ontuchtige handelingen. Ook heeft hij het meisje een dickpic – een foto van zijn geslachtsdeel – gestuurd.

De straf die de man krijgt heeft betrekking op zowel het lekken van informatie als op de zedenfeiten.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here