HomeCultuurAmerikaanse journalist in Myanmar die 11 jaar cel kreeg vrijgelaten

Amerikaanse journalist in Myanmar die 11 jaar cel kreeg vrijgelaten

De Amerikaanse journalist Danny Fenster, die afgelopen vrijdag achter gesloten deuren veroordeeld werd tot elf jaar cel, is weer uit de gevangenis. Een oud-diplomaat uit de Verenigde Staten zegt dat Fenster is vrijgelaten.

Het gaat om Bill Richardson, die namens de VS ambassadeur was bij de Verenigde Naties. Persbureau AP meldt dat Fenster volgens Richardson is vrijgelaten en in Myanmar aan hem is overgedragen. Via Qatar zou de journalist weer onderweg naar huis zijn.

Richardson zegt te hebben onderhandeld over de vrijlating tijdens een recent bezoek aan Myanmar. Gedurende dat bezoek had hij meerdere ontmoetingen met de militaire machthebbers die in februari een coup pleegden. De partij van de populaire Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi won eind vorig jaar een absolute meerderheid in het parlement. Volgens het leger was er sprake van fraude, maar internationale waarnemers vonden geen bewijs voor die stelling.

‘Geen enkel bewijs’

Fenster had een leidinggevende functie bij de onafhankelijke nieuwswebsite Frontier Myanmar. Fenster was volgens het nieuwsplatform onder meer aangeklaagd wegens opruiing en het overtreden van immigratiewetten. Het zou gaan om de zwaarst mogelijke straf op basis van zulke aantijgingen. Volgens de organisatie was er echter “geen enkel bewijs voor de aanklachten op grond waarvan hij is veroordeeld”.

De hoofdredacteur van Frontier Myanmar, Thomas Kean, is blij om te horen over de vrijlating. “Danny is een van de vele journalisten in Myanmar die onterecht zijn gearresteerd, gewoon voor het doen van hun werk sinds de coup”, zegt hij tegen AP. Sinds de staatsgreep zijn ruim 7000 mensen om politieke redenen gearresteerd, aangeklaagd of veroordeeld. Tientallen van hen zijn journalisten. Volgens de nieuwe machthebber ruien die de bevolking op met ‘nepnieuws’.

Volgens persbureau Reuters was de Amerikaan de eerste westerse journalist die een gevangenisstraf kreeg sinds het leger in februari de macht greep in het Zuidoost-Aziatische land. De 37-jarige Amerikaan werd in mei gearresteerd toen hij het land probeerde te verlaten per vliegtuig.

Volgens zijn collega’s zat hij sindsdien vast in de beruchte gevangenis Insein in Yangon, de grootste stad van het land.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

spot_img