Amsterdam versnippert duizenden boeken van in opspraak geraakte stadsarcheoloog

0
14

ANP

NOS Nieuws

Ruim vierduizend exemplaren van een boek over archeologische vondsten in Amsterdam gaan door de papierversnipperaar. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Amsterdam na berichtgeving van NRC. De samensteller van het boek, Jerzy Gawronski, is in opspraak geraakt waardoor de gemeente het ongepast vindt het boek uit te brengen met een prominente vermelding van zijn naam.

Vorig jaar februari kwamen er meldingen binnen bij de gemeente over oud-stadsarcheoloog Gawronski, waarna een integriteitsonderzoek werd gestart. Gawronski is samensteller van het boek Onder de Amstel, dat uitgebracht wordt in opdracht van de gemeente.

Naar aanleiding van de uitkomsten van het integriteitsonderzoek heeft de gemeente besloten de eerste druk van de boeken met Gawronski’s naam op de omslag te vernietigen. In de volgende oplages, die nog gedrukt moeten worden, wordt zijn naam van de kaft, het titelblad en uit de inleiding gelaten. Het vernietigen van de eerste oplage kost de gemeente zo’n 150.000 euro, aldus NRC.

Tegen NRC zegt Gawronski “niets te snappen van de logica achter deze beslissing”, maar dat hij ermee heeft ingestemd “om het boek en het gezicht van de gemeente te redden”. Over de meldingen zegt de oud-stadsarcheoloog dat die voortkwamen uit rancune van oud-collega’s. “Kennelijk vonden ze het niet fijn dat ik dit boek maakte.”

Grensoverschrijdend gedrag

Een woordvoerder van de gemeente zegt tegen de NOS dat zij met het oog op de privacy van de betrokkenen niets kan zeggen over de meldingen of over de inhoud van het onderzoek. NRC heeft betrokkenen gesproken die zeggen dat gaat om grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer – niet seksueel – door Gawronski. Dat zou zijn gebeurd in zijn tijd als hoofd van de archeologische dienst van de gemeente, waar hij werkte van 2002 tot 2020.

Het Parool schrijft – ook op basis van gesprekken met betrokkenen – over een angstcultuur op het Bureau Monumenten en Archeologie in de tijd dat Gawronski daar aan het hoofd stond. Volgens hen kon Gawronski van het ene op het andere moment ontploffen, waarbij hij ook collega’s uitschold.

‘Besluit niet lichtvaardig genomen’

Het boek Onder de Amstel is een vervolg op de succesvolle beeldatlas over de ruim 700.000 archeologische vondsten die bij de aanleg van de Noord/Zuidlijn naar boven kwamen. Gawronski was als stadsarcheoloog nauw betrokken bij dat boek. In Onder de Amstel worden honderd verhalen verteld aan de hand van deze archeologische vondsten. Gawronski stelde het boek samen en schreef de inleiding.

Het onderzoek naar de meldingen werd afgelopen zomer afgerond. In eerste instantie werd besloten door te gaan met publicatie, begin december, maar na gesprekken met betrokkenen en overleg met de uitgeverij is besloten het boek alsnog in gewijzigde vorm uit te brengen. De gemeente zegt “een prominente positie van de oud-medewerker namens de gemeente Amsterdam niet passend” te vinden. De woordvoerder voegt toe dat het besluit niet lichtvaardig is genomen.

Het Amsterdamse CDA-raadslid Diederik Boomsma zegt op Twitter dat hij het belachelijk vindt dat er 150.000 euro belastinggeld wordt besteed aan de vernietiging van de boeken. Morgen stelt hij vragen over de kwestie aan het college.

De NOS heeft Gawronski vandaag nog niet kunnen bereiken.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here