Beroemdheden bewijzen met outfits eer aan Karl Lagerfeld op Met Gala

0
33
Cardi B met een door Lagerfeld geïnspireerde outfit

NOS Nieuws

 • Susan Sjouwerman

  redacteur Online

 • Susan Sjouwerman

  redacteur Online

Het is een van de belangrijkste modemomenten van het jaar: het Met Gala in New York. Over de rode loper op de trappen van het Metropolitan Museum of Art liep vannacht de ene na de andere wereldster in een spraakmakende outfit. De dresscode luidde: “Ter ere van Karl.”

Karl is Karl Lagerfeld, de in 2019 overleden ontwerper met een lange staat van dienst bij de grootste modehuizen ter wereld. Hij werkte onder meer voor Chanel en Fendi en ontwierp voor zijn eigen label Karl Lagerfeld.

De geboren Duitser was een kameleon wiens visie op de mode altijd relevant bleef, al was hij ook niet onomstreden. Zo deed hij met enige regelmaat gevoelige uitspraken over migranten, de #MeToo-beweging en over “lelijke dikke mensen”.

Overal Lagerfeld

Lagerfelds vele dimensies gaven de ongeveer 400 genodigden in ieder geval genoeg inspiratie. Voor een legertje aan fotografen schitterde onder anderen Nicole Kidman in vintage Chanel en was van mantelpakjes tot trouwjurken van alles te zien. Met trouwjurken sloot Lagerfeld ooit zijn Chanel-shows af.

Ook gloednieuwe outfits geïnspireerd op Lagerfelds werk kwamen voorbij. Zo droeg menig galabezoeker een wit overhemd met de voor Lagerfeld kenmerkende hoge boord.

 • AFP

  Rihanna met A$AP Rocky op de rode loper
 • AFP

  Ook de lange sleep was typisch Lagerfeld
 • AFP

  Actrice en regisseur Olivia Wilde droeg een jurk die was gebaseerd op een ontwerp van Lagerfeld uit de jaren 80
 • AFP

  Nicole Kidman in een vintage Chanel-jurk die ze ooit droeg in een Chanel-reclame
 • AFP

  Model Charlotte Casiraghi, actrice Kristen Stewart en regisseur Sofia Coppola
 • AFP

  Acteur Idris Elba en zijn vrouw Sabrina Dhowre Elba
 • AFP

  Ook Kim Kardashian was van de partij in een op bruidsjurk lijkende outfit

De eerste die gisteravond over de rode loper schreed was Vogue-hoofdredacteur Anna Wintour, een goede vriendin van Lagerfeld. Wintour is sinds halverwege de jaren 90 organisator van het Met Gala. Dit jaar werd zij bijgestaan door actrice en Chanel-ambassadeur Penélope Cruz, tenniskampioen Roger Federer, zangeres Dua Lipa en actrice Michaela Coel.

Een belangrijke gast ontbrak echter op het modefestijn. Choupette, de 11-jarige kat van Lagerfeld, liet op Instagram weten “vredig en knus thuis te blijven” in Parijs, ondanks de vele uitnodigingen die het dier van genodigden had gekregen om samen over de rode loper te gaan. “Maar we zijn zeer vereerd dat er nog een dag in het teken van Daddy staat”, aldus de kat en haar team.

Vorig jaar werd met het benefietgala 17,4 miljoen dollar opgehaald. De opbrengst gaat naar de modeafdeling van het Metropolitan Museum of Art. Genodigden zijn zo’n 50.000 dollar voor een kaartje verschuldigd en tot wel 300.000 dollar voor een tafel op het evenement. Voor velen wordt het bedrag echter voldaan door een merk of bedrijf dat een tafel koopt.

‘Weet niet wat Karl hiervan zou vinden’

Met al dat opgehaalde geld worden in het museum jaarlijks grootse modetentoonstellingen opgezet. De nieuwste tentoonstelling is dus gewijd aan Lagerfeld, uit te tekenen met zijn paardenstaartje en donkere zonnebril. Karl Lagerfeld: A Line of Beauty toont 150 van zijn creaties met de originele schetsen (de ontwerper was een begenadigd tekenaar). Het is een retroperspectief dat de geboren Duitser zelf misschien niet gewild had.

“Karl vond dat mode geen kunst was. ‘Mode hoort op straat’, zei hij toen ik hem voor het eerst ontmoette”, zegt curator Andrew Bolton. “Ik weet niet wat hij van dit alles zou vinden. Ik vraag me af of hij naar de tentoonstelling zou komen.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here