Beyoncé nieuwe Grammy-recordhouder, geen prijs voor Metropole Orkest

0
30

Reuters

NOS Nieuws

Beyoncé heeft bij de uitreiking van de Grammy Awards in Los Angeles vier van haar negen nominaties verzilverd. Daarmee kan ze zichzelf recordhouder noemen: de zangeres heeft na de winst van vandaag in totaal 32 Grammy’s op haar naam staan. Dat is er één meer dan de in 1997 overleden Georg Solti, die er als dirigent en pianist 31 won.

Beyoncé moest het heugelijke moment overigens missen: vanwege verkeersoponthoud kwam ze te laat voor de uitreiking. Toen ze korte tijd later toch het podium bereikte, zei ze dat ze probeerde “niet te emotioneel” te zijn. Ze kreeg een staande ovatie van onder anderen haar echtgenoot, de rapper en muziekproducent Jay-Z.

“The queen is officially in the building”, zei presentator Trevor Noah toen Beyoncé was gearriveerd:

De Amerikaanse zangeres viel in de prijzen met onder andere haar nummer Cuff It, in de categorie Beste R&B-nummer. Haar vorig jaar uitgekomen album Renaissance werd aangewezen als Beste Dance/Elektronische Album.

Harry Styles

Dat album van Beyoncé was ook genomineerd voor een Grammy in de categorie Beste Album, maar die prijs ging naar Harry Styles met zijn soloalbum Harry’s House. De award voor het beste album geldt als de belangrijkste Grammy.

Andere winnaars waren onder anderen zangeres Adele en zangeres en rapper Lizzo. Adele won met haar nummer Easy on me een award in de categorie Beste Pop Solo-optreden. De Grammy voor Best Geproduceerde Lied (“record”) ging naar Lizzo, voor haar lied About damn time.

EGOT-status

Een andere opvallende onderscheiding was voor de Amerikaanse actrice Viola Davis, bekend van onder andere de serie How to get away with murder. De 52-jarige actrice sleepte een Grammy in de wacht in de categorie Beste Luisterboek, voor het inspreken van haar memoires Finding Me. Daarmee kan ze zichzelf nu een zogeheten EGOT-status toekennen, bedoeld voor artiesten die zowel een Emmy, Grammy, Oscar als een Tony Award hebben gewonnen.

Davis won de Emmy Award in 2015 voor haar hoofdrol in How to get away with murder. Twee jaar later kreeg ze een Oscar vanwege haar prestaties in de film Fences. De actrice had toen al twee Tony’s op haar naam staan, de belangrijkste prijzen voor theaterproducties in de Verenigde Staten.

“Ik ben zojuist ‘ge-EGOT'”, riep de actrice vanaf het podium nadat ze haar prijs in ontvangst had genomen. Ze is de achttiende artiest die de zogeheten EGOT-status heeft behaald.

Geen prijs voor Metropole Orkest

Het Metropole Orkest viel in de prijzenregen buiten de boot. Het Nederlandse orkest was genomineerd in de categorie Best Global Music Album met het live-album Between Us…, een coproductie van onder meer het Metropole Orkest en de Indiase sitarspeler en componist Anoushka Shankar.

Beluister hieronder een van de stukken op het album, onder leiding van de Britse dirigent Jules Buckley en met handpan-speler Manu Delago:

De muzikanten van het Metropole Orkest zijn vaker genomineerd voor een Grammy. De laatste keer dat het orkest de prestigieuze Amerikaanse prijs in de wacht sleepte, was in 2020. Toen won het Nederlandse muziekgezelschap de prijs met het nummer All Night Long, in de categegorie Beste Arrangement. Het was de vierde Grammy voor het Metropole Orkest.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here