BOOS wint journalistieke prijs voor onthullingen over The Voice

0
27
The Voice-bedenker John de Mol reageerde in de BOOS-uitzending op de beschuldigingen

NOS NieuwsAangepast

Het BNNVARA-programma BOOS, over de misstanden bij The Voice of Holland, is bekroond met een Tegel, de belangrijkste journalistieke prijs van het afgelopen jaar. Het programma van Tim Hofman won in de categorie onderzoek.

De uitreiking was in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. De jury bestond uit veertig vakmensen, verdeeld over de elf categorieën. BOOS won vorig jaar ook al de Zilveren Nipkowschijf, een belangrijke televisieprijs.

De onderzoeksredactie van de NOS en Nieuwsuur won twee prijzen, waaronder die voor nieuws. Milena Holdert en Ben Meindertsma ontdekten dat bagage- en vrachtbedrijven op Schiphol hun personeel te zwaar werk lieten doen.

Anna Pruis, Siebe Sietsma, Sjoerd Mouissie en andere collega’s van de gezamenlijke onderzoeksredactie wonnen de Tegel in de categorie data, voor hun onderzoek naar bijverdiensten van medisch specialisten.

Tim Hofman verscheen met de BOOS-redactie op het podium:

BOOS wint Tegel voor onthullingen over The Voice

Ook andere medewerkers van Nieuwsuur vielen in de prijzen. Cameraman Dennis Hilgers zag zijn werk over de nasleep van de moessonregens in Pakistan bekroond. Hij won in de categorie Storimans, vernoemd naar cameraman Stan Storimans die in 2008 om het leven kwam bij een Russische aanval in Georgië.

Nieuwsuur-verslaggever Zainab Hammoud kreeg de prijs in de categorie buitenland, voor haar verslag over Irak. Ze reisde naar het zuiden van het land om te zien met welke problemen de inwoners dagelijks te maken hebben.

Het prijswinnende verslag over Irak:

Ook journalist Jasper Been van Het Financieele Dagblad kreeg de journalistieke prijs voor zijn bijdragen over Groningen. Hij bracht daarin onder meer aan het licht hoeveel de gaswinning de staat heeft opgeleverd. “De uitwerking is in inhoud en vorm zeer fraai”, luidde het oordeel bij de uitreiking.

De podcast en documentaire van Omroep Gelderland over een 19e-eeuwse scheepsramp in de VS werden bekroond in de categorie regionaal. In De ramp met de Phoenix komen onder meer nabestaanden van overlevenden aan het woord.

Haroon Ali ging voor de NTR-documentaire Het M-woord op zoek naar antwoorden op de vraag of je homo, lesbisch en transgender kunt zijn binnen de islam. Hij won in de categorie achtergrond.

Politie-infiltraties

Zaterdagavond werd al duidelijk wie de winnaar is van De Tegel in de categorie podcast/audio. Elsbeth Stoker en Daan Hofstee wonnen de prijs voor hun podcastserie Grijs Gebied over politie-infiltraties, werd bekendgemaakt in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here