Disneyfilm Encanto is razend populair en biedt inspiratie voor therapie

0
65

Behalve de karakters draagt ook het uiterlijk van de personages bij aan hun herkenbaarheid, vindt Smit. “Alle huidskleuren komen langs, er is voor de kijkers altijd wel iemand op wie ze lijken. De hoofdpersoon heeft een bril en woeste krullen. De enige in de film die er als een klassiek Disneymodelletje uitziet – slanke taille, keurig golvend haar – blijkt gebukt te gaan onder haar perfectionisme.”

Volgens Smit is het mooi en nobel dat Disney op deze manier een bredere afspiegeling van de maatschappij laat zien. “Het is ook echt niet te onderschatten hoeveel zulke beeldvorming kan doen.” Maar je moet je wel afvragen waarom ze het doen, zegt ze, wijzend op de commerciĆ«le belangen van het entertainmentbedrijf. “Dat is niet alleen uit het goeie hart. Als je meer mensen kunt aanspreken met je film, dan willen ze dat. Hoe breder het palet is, hoe beter dat is voor Disney.”

Toegangspoort tot film

Filmjournalist Omar Larabi vindt Disney wat dat betreft nog best conservatief. “Er zijn heel veel animatiefilmmakers die allang hebben geĆ«xperimenteerd met thema’s en onderwerpen die Disney nu pas aansnijdt.” De filmkenner is wel te spreken over het feit dat de muziek uit Encanto is gemaakt door Lin-Manuel Miranda, die in New York is geboren en een Puerto Ricaanse achtergrond heeft. “Door hem verantwoordelijk te maken voor de liedjes krijg je een blik in die gemeenschap.”

Overigens was Larabi zelf helemaal niet zo enthousiast over de film, die hij al in december zag. “Ik kan me We don’t talk about Bruno niet eens herinneren. Maar ik zie nu inderdaad op sociale media dat veel kinderen het nummer geweldig vinden.”

Dat is volgens hem ook het idee achter filmmuziek: dat er een nummer is dat als toegangspoort dient tot de film. “Dat fenomeen is niet nieuw. Bij sommige mensen begint het bij het nummer, en daarna komen ze pas bij de film terecht.”

Nieuwsgierig geworden naar ‘We don’t talk about Bruno?’ Hieronder de YouTube-versie:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here