Drummer Fred White (67) van Earth, Wind & Fire overleden

0
30

Rob Verhorst

NOS Nieuws

Drummer Fred White van funk- en discoband Earth, Wind & Fire is op 67-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn broer Verdine, de bassist van de groep, op Instagram. Over de doodsoorzaak is niets bekendgemaakt.

White werd geboren in 1955 in Chicago, en maakte al jong furore in de muziek. Al op zijn vijftiende kwam hij in aanraking met de getroebleerde soullegende Donny Hathaway, met wie hij nog voordat hij zijn middelbare school afrondde toerde als drummer.

Andere artiesten met wie hij al jong samenwerkte waren gospelzangeres Albertina Walker en singer-songwriter Willie Hutch. Ook drumde hij enige tijd bij Earth, Wind & Fire-voorloper Salty Peppers.

September

In 1974 voegde hij zich bij zijn broer Verdine en halfbroer Maurice in de hitmachine Earth Wind & Fire, bekend van liedjes als September, Boogie Wonderland en Saturday Nite. Vooral in de jaren 70 en 80 was de groep uiterst populair.

Begin jaren 80 verliet de drummer Earth, Wind & Fire, al keerde hij in 2000 terug toen de groep werd opgenomen in de Rock & Roll Hall of Fame. Hij trad nog jaren op met artiesten als Diana Ross en Bonnie Raitt.

Verdine White noemt zijn broertje Freddie “lid van de EWF Original 9”, een lid van de oorspronkelijke negen leden van Earth, Wind & Fire. “Maar meer nog dan dat was hij thuis, en waar dan ook, een geweldige broer die altijd vermakelijk en heerlijk ondeugend was. We konden altijd op hem rekenen om speels om te gaan met ogenschijnlijk vervelende situaties.”

Earth, Wind & Fire met hun bekende hit ‘September’ in 1979, met Fred White op de drums:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here