Ierse filmindustrie zit in de lift, mede dankzij belastingvoordelen

0
38
Acteur Colin Farrell in The Banshees of Inisherin

NOS Nieuws

  • Fleur Launspach

    correspondent VK en Ierland

  • Fleur Launspach

    correspondent VK en Ierland

Film- en tv-producties uit Ierland breken records. Dit jaar waren Ierse films, filmmakers en sterren goed voor maar liefst veertien Oscar-nominaties. Vooral The Banshees of Inisherin – een duistere komedie gefilmd op een afgelegen eiland voor de westkust van Ierland – gooit hoge ogen in de internationale filmwereld.

Dat maakt dat Achill Island, de locatie waar de film is gedraaid, deze zomer veel meer in trek is bij toeristen. De ruige kustlijnen en glooiende bergen zijn een belangrijk bestanddeel van de film. Het afgelegen gebied met minder dan 3000 inwoners, is door de film op de kaart gezet, zegt Mick Lynch, eigenaar van het lokale café Lynott’s Pub. “Er komen dit jaar opvallend veel Amerikanen. Je ziet deze zomer een constante stroom van bezoekers die geïnspireerd zijn door die film.”

Niet alleen het toerisme lift mee op het succes van de filmsector, ook spin-off industrieën bloeien op in Ierland. Special effectmaker Mark Maher werkte aan miniatuurmodellen voor The Hobbit in Nieuw Zeeland, voordat hij besloot naar Ierland terug te keren om er een eigen studio op te zetten.

Belastingvoordelen

In 2017 investeerde hij al zijn spaargeld in de huur van een gebouw in Limerick, dat hij uitbouwde tot Odyssey Studios. De studio ligt vol met gigantische krabbenscharen, zombies, afgehakte hoofden, benen en vingers. “Producties zoals de televisieserie Vikings en Game of Thrones brengen veel werkgelegenheid naar het eiland”, zegt hij. De afgelopen jaren werkte Maher met zijn crew aan de film Alice Through the Looking Glass en de horrorserie Penny Dreadful. “Er zit hier veel talent, ook qua ondersteunende crew, voor als er een grote productie naar Ierland komt.”

De locatie van Mark Maher’s studio is ten dele gekozen vanwege de nabijheid van Troy Studios, waar onder andere de Appleserie Foundation wordt gefilmd. De studio trekt streaming platforms zoals Netflix, Disney+ en Apple+ naar de regio.

Er zijn twee stromen in de Ierse filmindustrie: voor eigen lokale producties en internationale projecten. Grote bedrijven zoals Disney en NBC Universal produceren films in Ierland en profiteren zo van de Ierse belastingvoordelen.

Steeds meer aanzien

“Belastingvoordelen zijn cruciaal geweest voor een groot deel van het huidige succes”, zegt Roderick Flynn, docent communicatiewetenschap aan de Dublin City University. Opeenvolgende Ierse regeringen besloten om te investeren in de film- en televisie-industrie. En met resultaat: de audiovisuele sector is de afgelopen tien jaar verviervoudigd en heeft nu een waarde van zo’n 700 miljoen euro. Wereldwijd krijgt deze sector steeds meer aanzien.

“Het heeft absoluut zin om belastingvoordelen voor de film- en tv-industrie te creëren. De economie profiteert ervan”, zegt Flynn. “Bovendien werpt het ook vruchten af op andere gebieden. Denk bijvoorbeeld aan ‘soft power’: hoe presenteer je Ierland op het wereldtoneel. Ook om die redenen is het een goed idee de film- en televisiesector te ondersteunen.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here