Indiase belastingdienst valt kantoren BBC binnen, documentaire mogelijk aanleiding

0
29
Ondanks het verbod keken mensen hier in Kochi op straat naar de documentaire

NOS Nieuws

De Indiase belastingdienst is kantoren van de BBC in India binnengevallen. De doorzoekingen volgen weken na een kritische documentaire van de Britse omroep over premier Modi, die door de Indiase regering werd verboden.

De belastingdienst doorzocht de kantoren van de BBC in New Delhi en Mumbai. Een van de journalisten van de omroep zegt tegen persbureau AFP dat de dienst alle telefoons in beslag heeft genomen.

Overheidsfunctionarissen zeggen tegen het Indiase persbureau Press Trust of India dat de dienst kijkt naar documenten over de bedrijfsactiviteiten van de BBC en die in relatie met de Indiase tak. De BBC heeft nog niet op de inval gereageerd.

Documentaire over Modi

De documentaire van de BBC over premier Modi leidde afgelopen tijd tot spanningen tussen de Indiase overheid en de omroep. In India: The Modi Question wordt de huidige premier “rechtstreeks verantwoordelijk” gehouden voor de religieuze rellen in Gujarat in 2002. Hij was in die periode de regeringsleider van die deelstaat.

De regering van India sprak van “propaganda die objectiviteit mist” en verbood, met een beroep op een techwet uit 2021, burgers om de documentaire online te delen. De overheid gaf Twitter en YouTube ook de opdracht om video’s en links naar de documentaire te verwijderen. De sociale media gaven daar gehoor aan.

Toch weerhield het mensen niet om naar de documentaire te kijken. Het verbod veroorzaakte een golf van kritiek van oppositiepartijen en rechtengroeperingen, die het als een aanval op de persvrijheid bestempelden. Het leidde ook tot meer aandacht voor de documentaire, waardoor gebruikers clips van de film deelden op WhatsApp, Telegram en Twitter.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here