Italiaanse actrice Monica Vitti, gezicht van baanbrekende films in jaren 60, overleden

0
53

De Italiaanse actrice Monica Vitti is op 90-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van de ziekte van Alzheimer. Ze verscheen al lange tijd niet meer in het openbaar. Vitti, die eigenlijk Maria Ceciarella heette, werd wereldberoemd door haar hoofdrollen in de films van regisseur Michelangelo Antonioni uit begin jaren 60.

Baanbrekende producties als L’Avventura (1960), La Notte (1961), L’Eclisse (1962) en Il Deserto Rosso (1964) zouden grote invloed krijgen. Vitti leerde Antonioni eind jaren 50 kennen toen ze bij zijn theatergezelschap kwam werken. L’Avventura was haar doorbraak: ze speelde daarin een vrouw die een verhouding krijgt met de minnaar van haar vriendin, die vermist wordt.

Een jaar later stond ze naast Marcello Mastroianni en Jeanne Moreau in La Notte, waarin een echtpaar dat van elkaar vervreemd is geraakt gedurende een dag en een nacht wordt gevolgd. De film werd bekroond met een Gouden Beer op het festival van Berlijn. In L’Eclisse speelde ze samen met de Franse filmster Alain Delon.

Een compilatie van filmscènes van Vitti:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here