HomeCultuurItalië verplaatst bekende kunstwerken naar minder bekende musea

Italië verplaatst bekende kunstwerken naar minder bekende musea

Het Italiaanse ministerie van Cultuur laat honderd kunstwerken verplaatsen uit grote, beroemde musea naar minder bekende plekken. Onder meer de Gallerie degli Uffizi in Florence en de Galleria Borghese in Rome staan werken af; die gaan nu naar het gebied waar ze oorspronkelijk vandaan komen.

“Dit is het begin van een langetermijnproject, met als doel het immense culturele erfgoed van Italië te versterken”, zei minister van Cultuur Dario Franceschini bij de start van het project.

Uit de archieven naar de provincie

Een ander museum dat werken afstaat is het Museo Nazionale Romano in Rome. Dat bezit veel kunstwerken uit de Antieke Oudheid. De werken die verplaatst worden, bevinden zich voornamelijk in de archieven van het museum. “Die zijn enorm”, zegt museumdirecteur Stephane Verger. “Er zit een ongelooflijke rijkdom in. Die moeten we laten zien.”

In musea in heel Italië zijn volgens het ministerie van Cultuur zo’n 400.000 werken tentoongesteld, terwijl er 4,5 miljoen stukken in depots worden bewaard.

Maar ook werken die wel al te zien waren, keren terug naar huis. Tientallen marmeren beelden, schilderijen en antieke voorwerpen worden de komende maanden uit hun vitrine gehaald en verplaatst naar de plek waar ze gemaakt of gevonden werden.

Leeuw van 2000 jaar oud

In het Museo Nazionale di Roma wordt de vitrine geopend van een bronzen leeuwenhoofd, dat diende als versiering op een Romeins schip uit de eerste eeuw na Christus. “Het is dus 2000 jaar oud, maar uitzonderlijk goed bewaard”, toont directeur Verger. De leeuw is een 50 bij 50 centimeter groot; de gedetailleerde bronzen tanden en manen zijn in nagenoeg perfecte staat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

spot_img