Lisa Marie Presley vocht leven lang om meer te zijn dan de ‘dochter van Elvis’

0
31

AFP

NOS Nieuws

  • Filip Dujic

    redacteur Online

  • Filip Dujic

    redacteur Online

“Verdriet stopt niet en verdwijnt op geen enkele manier.” Het leven van Lisa Marie Presley werd al sinds haar jeugd gekenmerkt door dood, verdriet en verlies, zei ze vorig jaar in People Magazine. De enige dochter van Elvis Presley (The King of Rock and Roll) overleed vannacht na een hartstilstand, 54 jaar oud.

Haar vader overleed toen Lisa Marie 9 was. “We hadden altijd veel plezier”, zei ze in 2003 over hem. “Ik heb niet één slechte herinnering. Hij was erg ondeugend en we bleven vaak op tot diep in de nacht.”

Vaak trad ze niet in de openbaarheid, mede omdat de roddelpers constant achter haar aan zat. De naam Presley bleek vaker een vloek dan een zegen, ook al erfde ze het landgoed Graceland en vele miljoenen. Het duurde lang om meer te worden dan ‘de dochter van’, zegt Michel van Erp, voorzitter van fanclub ElvisMatters. Het ‘gevecht’ met haar achternaam heeft haar leven getekend, zegt hij.”

Turbulent

Die roddelbladen smulden van nieuwtjes over Lisa Marie’s liefdesleven. Als ze over haar ex-man begonnen, vroeg ze lachend welke ze bedoelden. Vier keer trouwde ze; eerst met muzikant Danny Keough met wie ze twee kinderen kreeg. Het huwelijk strandde in 1994, maar Keough bleef op het landgoed wonen. Hij was bij haar toen Lisa Marie een hartstilstand kreeg.

Lisa Marie Presley overleden

Twintig dagen na haar scheiding trouwde ze met Michael Jackson, die destijds werd beschuldigd van kindermisbruik. Presley overtuigde hem om een schikking te treffen in de zaak en om naar een afkickkliniek te gaan voor zijn drugsgebruik. Het huwelijk met de King of Pop hield anderhalf jaar stand.

In 2000 was ze kort getrouwd met acteur Nicolas Cage. Gitarist Michael Lockwood was haar vierde man. Met hem kreeg ze in 2008 een tweeling. Na de bevalling raakte ze verslaafd aan opioïden en pijnstillers. Ze trad daarover naar buiten om het taboe rond verslaving te doorbreken.

In de loop van haar leven lukte het haar om de last van haar beroemde achternaam “een plek” te geven, zegt Van Erp. “De laatste jaren was ze er verdomde trots op om de dochter van Elvis te zijn, zeker na het succes vorig jaar van de film Elvis over zijn leven.”

AP

Elvis en Priscilla met hun pasgeboren dochter Lisa Marie in 1968

Zelf reist Van Erp ieder jaar op de sterfdag van de King of Rock and Roll met de fanclub naar Graceland. Daar heeft hij Lisa Marie een paar keer ontmoet.

Haar dood komt harder aan dan verwacht, zegt Van Erp. “Je bent al zo lang met Elvis bezig. Je ‘kent’ haar eigenlijk je hele leven al, hebt al haar stappen gevolgd. Het moment dat we haar konden ontmoeten, was dan ook erg bijzonder. We zijn ook bij de concerten van Lisa Marie geweest in Memphis. Als je daar nu aan terugdenkt, krijgen die songs een extra lading.”

Lisa Marie Presley was zelf zangeres en bereikte met haar muziek een aantal keer de Amerikaanse hitlijsten. Sinds 2003 bracht ze drie albums uit en nam ze postuum enkele duetten op met haar vader:

In 2020 maakte haar zoon Benjamin Keough een einde aan zijn leven. Vorig jaar schreef ze voor People Magazine een stuk over wat ze had meegemaakt. “Verdriet stopt niet, het is iets wat je de rest van je leven met je mee moet dragen.”

“Na het overlijden van haar zoon trok ze zich terug. Het ging niet goed met haar”, zegt fanclub-voorzitter Van Erp. Hij hoopt dat mensen zich haar zullen herinneren als iemand die de nalatenschap van haar vader met trots heeft uitgedragen. “Zij was er altijd voor de Elvis-fans.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here