Maand cel en werkstraf voor acteur Thijs Römer wegens online misbruik

0
25
Thijs Römer in de rechtbank in Assen, twee weken geleden

NOS NieuwsAangepast

Acteur Thijs Römer is veroordeeld tot drie maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk, en een werkstraf van 240 uur voor het online misbruik van drie minderjarige meisjes tussen 2015 en 2017. Römer moet dus een maand daadwerkelijk de gevangenis in. De acteur was niet aanwezig bij de uitspraak van de rechtbank.

Het vonnis is daarmee zwaarder dan de eis van het Openbaar Ministerie. Het OM eiste twee weken geleden een werkstraf van 240 uur en weliswaar 90 dagen cel, maar 89 daarvan voorwaardelijk. Dat zou dus neerkomen op één dag cel, maar die ene dag heeft de acteur al uitgezeten, toen hij werd verhoord door de politie.

Zwaarder dan de eis

De rechtbank in Assen velt dus een veel zwaarder vonnis. Die acht bewezen dat Römer zijn slachtoffers via privégesprekken op sociale media verleidde tot seksuele handelingen en het sturen van naaktfoto’s. Om die laatste reden werd hij ook vervolgd voor het verwerven en bezitten van kinderporno, een aanklacht waarvoor hij nu ook is veroordeeld.

De rechtbank benadrukte dat de straf is opgelegd op basis van de verklaringen van de slachtoffers, met enkele screenshots uit privégesprekken als ondersteunend bewijs. De naaktfoto’s van de meisjes waarvoor Römer nu wordt veroordeeld, heeft de rechtbank dus niet zelf gezien.

Toch acht de rechtbank de verklaringen van de slachtoffers overtuigend, omdat die “genuanceerd zijn, en eerlijk over hun eigen rol in de gesprekken, en hun eigen verliefdheden. Er is ook geen bewijs voor dat de slachtoffers hun verklaringen onderling afgestemd hebben.”

Weinig verantwoordelijkheid

Dat de straf zwaarder uitvalt dan de eis komt door twee zaken, legt een persrechter uit. “De verdachte heeft weinig verantwoordelijkheid getoond voor zijn daden en er was een groot leeftijdsverschil tussen hem en zijn slachtoffers. Hij heeft ook misbruik gemaakt van zijn status van ‘bekende Nederlander’. Dat rekent de rechtbank hem zwaarder aan dan het OM.”

Op één punt werd Römer vrijgesproken: de rechtbank achtte het niet bewezen dat hij ongevraagd naaktfoto’s en masturbatievideo’s aan zijn slachtoffers had gestuurd.

Naast de cel- en werkstraf verplicht de rechtbank de acteur tot een traject bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg en indien nodig behandeling aldaar. Als hij dat traject niet binnen twee jaar doorloopt, of opnieuw in de fout gaat, moet hij de twee maanden voorwaardelijke celstraf alsnog uitzitten.

Vrijere seksuele moraal

De rechter zei bij het voorlezen van het vonnis niet onder de indruk te zijn van het verweer van de acteur. Die wees erop dat hij is opgegroeid in een vrijdenkend Amsterdams milieu en bovendien in de filmwereld, “waarin een vrijere seksuele moraal geldt”. Ook Römers verwijzing naar de MeToo-beweging’, waardoor hij slachtoffer zou zijn geworden van een plots preutsere samenleving, vindt de rechtbank niet overtuigend. “Verleiden van minderjarigen was altijd al fout, en is dat nu nog steeds.”

Wel houdt de rechtbank rekening met het feit dat “zijn carrière is verwoest”, al heeft hij dat volgens de rechtbank aan zijn eigen gedrag te danken.

Römer (45), bekend van films en series als Alles is familie, Moordvrouw en Grijpstra & De Gier, kwam vorig jaar in opspraak toen een 20-jarige vrouw hem via Twitter beschuldigde van seksueel grensoverschrijdend gedrag toen zij 14 was. Daarna meldden zich nog twee andere jonge vrouwen. Een van hen zou hij een figurantenrol hebben beloofd in ruil voor naaktfoto’s. Alle slachtoffers waren tussen de 14 en 16 jaar oud toen het misbruik plaatsvond.

Tips over masturberen

Tijdens de rechtszaak bleek vorige maand dat Römer tussen 2015 en 2017 in online chatgroepen zat met jonge meisjes, vooral fans van de acteur. Hij voerde seksueel getinte gesprekken met ten minste drie van hen en gaf ze onder meer tips over hoe ze moesten masturberen. Ook stuurde hij ze foto’s van zijn geslachtsdeel en vroeg hij de meisjes om naaktfoto’s.

Römer zei tijdens de zitting twee weken geleden dat hij niet in die chatgroepen had moeten zitten en dat hij geen seksuele gesprekken met hen had moeten voeren. Over een 14-jarig slachtoffer zei hij: “Ik heb niet in het oog gehad dat ik veel ouder was en dat ik bovendien een bekende acteur was en zij een fan van mij.”

Een van de slachtoffers, aanwezig bij het vonnis, reageerde vandaag verbaasd op de hogere straf: “Dat meen je niet, gaat hij de gevangenis in?”, zei ze buiten de rechtszaal tegen haar advocaat.

Het slachtoffer dat vandaag bij het vonnis was, las eerder als enige een verklaring voor in de rechtszaal:

Slachtoffer Thijs Römer emotioneel: ’Je wist dat ik 14 jaar was’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here