‘Maar gaan met opgeheven hoofd naar huis’

0
21

Duncan Laurence: ‘Jullie hebben gevochten’

Duncan Laurence is “zo trots” op Mia Nicolai en Dion Cooper. “Jullie hebben gevochten”, schreef de zanger en begeleider van het duo in zijn Instagram Stories.

Duncan Laurence bracht het duo samen voor het songfestival en ging zelf de rol als Creative Director aan. “Jullie hebben alles gegeven en waren volledig jezelf op het grootste podium van de wereld. Dat pakt niemand je meer af”, aldus de oud-songfestivalwinnaar.

Ook AVROTROS is “ongelooflijk trots” op Mia en Dion, ondanks het feit dat ze de finale niet hebben gehaald. Dat heeft de omroep, verantwoordelijk voor de Nederlandse inzending, laten weten in een reactie op sociale media.

“We wisten dat het lastig zou worden in deze moeilijke eerste halve finale en het is natuurlijk vreselijk jammer dat het niet gelukt is om de finale te bereiken”, zegt AVROTROS. “Mia & Dion hebben een fantastisch optreden neergezet en we zijn en blijven ongelooflijk trots op wat ze hebben gepresteerd.”

Uitvoerend producent: Optreden Mia en Dion was ‘beste tot nu toe’

Sietse Bakker, uitvoerend producent van het songfestival in Rotterdam, vindt dat Mia en Dion dinsdagavond “hun beste optreden tot nu toe” hebben neergezet. Dat zei Bakker in de talkshow Op1. Tegenwoordig lid van de Reference Group, het internationale bestuur achter het evenement.

Ondanks de uitvoering Nicolai en Cooper wisten zich desalniettemin niet te kwalificeren voor de finale van het songfestival in Liverpool. “Het heeft helaas niet zo mogen zijn en dat is natuurlijk jammer”, reageerde Bakker in Op1.

Of het onverstandig was van AVROTROS om een onbekende act te sturen, weet Bakker niet. “Als je terugkijkt naar de afgelopen jaren, we hebben Duncan Laurence naar het songfestival gestuurd en die was relatief onbekend, had weinig podiumervaring en sleepte nota bene de winst voor Nederland binnen na 45 jaar”, zei hij. “Het kan goed gaan, het kan minder goed gaan. De afgelopen jaren hebben we het over het algemeen goed gedaan, maar dit jaar heeft het niet zo mogen zijn.”

Mia en Dion: ‘Balen, maar met opgeheven hoofd naar huis’

Mia en Dion balen van hun uitschakeling in de eerste halve finale van het Songfestival, “maar we gaan met opgeheven hoofd naar huis”, vertellen ze. Dion Cooper zei dankbaar te zijn voor de hele rit. “Het is wat het is. Het is wel even balen nog, we wilden er zo graag bij zitten, ook omdat we een hele crazy rit hebben gehad en obstakels hebben overwonnen. Dus ik baal echt, maar dat hoort er gewoon ook bij en ik ben trots op wat we gedaan hebben.”

Ook Mia Nicolai baalt van de uitschakeling, maar ook zij blijft positief. “Ik ben gewoon heel erg trots dat het me is gelukt vanuit twintig keer op het podium te hebben gestaan naar ineens voor zoveel mensen en het gewoon te doen, zonder paniek of wat dan ook. Daar ben ik zo trots op. En zo trots op Dion en hoe we dit proces samen hebben gedaan.”

Volgens Cooper was het sterke deelnemersveld een grote rol bij hun uitschakeling. “Ik denk dat we gewoon een hele moeilijke hadden qua halve finale, het was gewoon een ijzersterke pot. We hadden voor het eerst ook alleen televoting en geen juryvoting. We hebben alles gegeven.”

‘Het was een moeilijke halve finale, we hebben alles gegeven’

En Frankrijk, Duitsland en Italië dan?

Vandaag worden ook de nummers van Frankrijk, Duitsland en Italië aan het publiek voorgesteld. Er zijn kortere versies te horen van inzendingen van deze landen. Vanwege hun grote financiële bijdrage aan het Songfestival staan deze landen gegarandeerd in de finale.

Bij de halve finale van donderdag volgen Oekraïne (winnaar van vorig jaar, dus automatisch door), het Verenigd Koninkrijk en Spanje.

Uiteraard vertellen we je in de finale meer over deze acts.

Megaster Rita Ora laat zien hoe het moet

Er zaten deze avond geen echt slechte Songfestival-acts bij, maar Rita Ora liet zojuist op het Songfestival-podium zien dat zij echt wel van een ander kaliber is. Loepzuiver zet ze een spectaculaire pauzeact neer. Het blijft toch jammer dat acts met haar status het niet aandurven om aan het Songfestival deel te nemen. Dan had Engeland het een stuk beter gedaan dan in veel voorgaande jaren.

Alhoewel: de onbekende Brit Sam Ryder werd vorig jaar tweede achter Oekraïne, dus soms kan het land het wél.

Alleen de kijkers hebben een stem

Nogmaals: de vakjury komt er vanavond niet aan te pas na een controversiële Songfestival-editie van vorig jaar. Toen hadden zes van de landenjury’s (Azerbeidzjan, Georgië, Montenegro, Polen, Roemenië en San Marino) in het geheim afgesproken dat ze op elkaar zouden stemmen.

Het lot van Mia en Dion ligt nu dus volledig in de handen van de televoters.

Bedenker topfavoriet Tattoo: ‘We schreven het binnen een dag’

Zoals al gezegd: het nummer Tattoo van topfavoriet Zweden werd geschreven door Songfestivalveteraan Thomas G:son.

Soms kosten liedjes hem veel tijd, maar dit nummer was snel bedacht, zei hij tegen de NOS. “We kwamen met veel mensen samen in de studio. We schreven een liedje en dat was het. Daarna kwam Loreen nog langs en hebben we nog een paar kleine aanpassingen gedaan, maar het grootste deel hadden we al binnen een dag geschreven. Zo makkelijk is het soms.”

Hoe landen liedjesschrijvers als G:son benaderen en wat er achter hun liedjes zit, lees je hier:

‘Mister Songfestival’ schreef 15 nummers voor 8 landen

Je zou het bijna niet zeggen met alle extravagante uitdossingen, maar het songfestival is uiteindelijk ook een wedstrijd tussen liedjesschrijvers. Veteraan dit jaar is Thomas G:son (echte naam: Gustafsson). Hij schreef tot nu toe vijftien songfestivalnummers voor in totaal zeven landen, won met Loreen in 2012 en is dit jaar medeverantwoordelijk voor Tattoo van Loreen.

Maar dat is niet alles: hij schreef ook veel nummers die werden uitgevoerd in nationale voorselecties voor het Songfestival. Bekijk hier een overzicht van zijn imposante Songfestivalcarrière:

G:son schreef onder meer vier Zweedse inzendingen en drie Spaanse

Geen vakjury na onderlinge stemafspraken

De kijkers bepalen dit jaar volledig wie er doorgaan naar de finale. In de halve finales is er geen vakjury die normaal namens elk land punten geeft.

Dat komt omdat zes van die jury’s (Azerbeidzjan, Georgië, Montenegro, Polen, Roemenië en San Marino) vorig jaar in het geheim afspraken maakten dat ze op elkaar zouden stemmen.

Het wordt heel spannend voor Nederland, denken bookmakers

Om de finale van het Songfestival te halen, moeten Mia en Dion bij de eerste tien landen terechtkomen. Volgens de Britse en internationale wedkantoren wordt het heel spannend of dat gaat lukken.

Op het moment van schrijven denken de bookmakers dat het tweetal 55 procent kans maakt om de finale te halen. Kroatië (67 procent kans), Portugal (70 procent kans), Zwitserland (73 procent kans) en Malta (33 procent kans) lijken de grootste concurrenten.

Van Letland, Azerbeidzjan en Ierland lijkt Nederland weinig te duchten te hebben, verwachten de wedkantoren. Een kanttekening: de bookmakers zitten er zo af en toe naast.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here