#MeToo op TikTok: jongeren bespreken seksueel overschrijdend gedrag

0
88

“De trend lijkt op #metoo,” zegt social media specialist en TikTokker Marieke Kuypers. “Dat was vooral op Twitter en met een wat oudere generatie. Op TikTok zitten meer jongeren. Het lijkt op elkaar omdat mensen ook door elkaar aangestoken worden. Als je veel van zulke video’s ziet durf je eerder.”

En dat zeggen sommige makers zelf ook tegen NOS Stories. Zo zegt de 17-jarige Suzanne die een video maakte over verkrachting: “Ik heb nu dus zo’n video gemaakt om het taboe te doorbreken omdat het nog best wel lastig is om op social media je ei kwijt te kunnen zonder heel veel haatreacties.”

Eva van 16, die een TikTok maakte over aanranding zegt ook dat ze dit deed nadat ze het anderen zag doen: “Ik vind het gewoon heel erg belangrijk dat anderen er ook best wel bewust van zijn dat aanranding best wel dichtbij is.”

Gezondheidszorgpsycholoog Najla Edriouch, die op social media psychologische adviezen geeft, denkt ook dat dit zeker helpt om ervaringen van seksueel overschrijdend gedrag bespreekbaar te maken. Ook zij ziet parallellen met MeToo. “Het is nu nog best een taboe terwijl het veel mensen overkomt. Het is goed dat mensen nu steun bij elkaar kunnen vinden en mensen voelen zich daardoor ook minder alleen.”

Professionele hulp

Toch kan dat volgens Edriouch ook een keerzijde hebben: “Slachtoffers kunnen anderen slachtoffers nu psychische hulp bieden, en dat kan zorgelijk zijn.” Dat is inderdaad wat er gebeurt. “Ik heb wel een paar berichtjes gehad van ‘ja ik heb hetzelfde meegemaakt, ik weet niet echt goed hoe ik er mee om moet gaan kan je mij misschien helpen?”, zegt Suzanne. “En hoe heb jij het lef bij elkaar geraapt om zo’n video te posten?”

Edriouch: “Als mensen niet goed begeleid worden kan dat zorgen voor een toename van de psychische klachten. Jongeren kunnen beter in hun video’s het beste naar professionele instanties verwijzen.”

Roy Heerkens van Slachtofferhulp maakt zich daar ook zorgen om. “Het kan kwetsbaar zijn om dit soort ervaringen publiekelijk te delen op TikTok, omdat iedereen het kan zien en erop kan reageren en de verhalen online blijven staan.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here