Muziekwereld, Hollywood en het Witte Huis rouwen om Tina Turner

0
16
Beyoncé en Tina Turner (rechts) in 2008

NOS NieuwsAangepast

Beyoncé. Oprah Winfrey. Barack Obama. Mick Jagger. Elton John. Reacties stromen binnen op de dood van Tina Turner, die gisteren op 83-jarige leeftijd overleed in Zwitserland. Haar muziek wordt geroemd, uiteraard, maar ook haar overlevingsvermogen en levenskracht.

“Ik ben zo dankbaar voor jouw inspiratie en alle manieren waarop jij een pad hebt gebaand”, schrijft Beyoncé op haar website bij een foto van een gezamenlijk optreden in 2008. “Je kracht en je weerbaarheid. Je bent het toppunt van bezieling en passie.”

Zangeres Gloria Gaynor zegt dat Turner “een weg heeft gebaand voor zo veel vrouwen in de rockmuziek, zwart en wit”. Debbie Harry noemt haar “een inspiratie toen ik begon en nog altijd”. Collega Diana Ross houdt haar reactie eenvoudig met “geschokt en verdrietig” en condoleances aan haar nabestaanden.

Mick Jagger noemt haar naast een getalenteerd artiest ook inspirerend, warm, grappig en gul. “Ze heeft me zo veel geholpen toen ik jong was”, zegt hij over de vrouw die hem leerde dansen toen ze in 1966 in zijn voorprogramma optrad. Elton John noemt haar een absolute legende, live en in de studio. “Een van de meest opwindende en bruisende artiesten.”

Buren van Turner leggen bloemen bij de poort van haar villa in het Zwitserse Küsnacht:

Buren van Tina Turner: ‘Wij Zwitsers zijn discreet, dat waardeerde ze’

“Woorden als legendarisch, icoon, diva en superster zijn vaak overdreven, maar Tina Turner belichaamt ze allemaal en zo veel meer”, meent Mariah Carey. “Een ongelofelijke artiest, zangeres en baanbreker. Voor mij blijft ze die overlever en een inspiratie voor vrouwen wereldwijd”, zegt ze over de zangeres, die zichzelf opnieuw wist uit te vinden na een gewelddadig huwelijk met Ike Turner.

De actrice Angela Bassett, die dat proces naspeelde in de biopic What’s love got to do with it zegt in een lange reactie dat Turner “haar pijn en leed als kracht gebruikte om de wereld te helpen veranderen”. “Tina Turner toonde anderen die in angst leefden hoe een prachtige toekomst vol liefde, mededogen en vrijheid eruit zou moeten zien.”

Oprah Winfrey schrijft dat Turners “innerlijke kracht haar hele leven alleen maar toenam”. Ze noemt haar een “rock-‘n-rollgodin” die “delen van mij aansprak waarvan ik niet eens wist dat ik ze had”.

Officiële reactie Witte Huis

Niet alleen de muziekwereld en Hollywood reageren op het overlijden. Ook het Witte Huis kwam al snel met een officiële reactie van president Biden. Hij roemt haar veelzijdigheid als de enige vrouw die Grammy’s won in de categorieën pop, rock én r&b, “een talent dat je maar eens in een generatie ziet”.

“Door tegenslagen en zelfs mishandelingen te overwinnen, creëerde ze een unieke carrière, een leven en erfenis die volledig van haarzelf waren.” Hij wenst iedereen sterkte die rouwt om de vrouw die “simply the best” was.

Bidens voorganger Obama noemt haar rauw, krachtig, niet te stuiten en onbeschaamd zichzelf. “Ze sprak en zong over haar verhaal, in geluk en pijn, triomf en tragedie”. Hij noemt haar een ster die nooit zal uitdoven.

Nyassa Alberta, die de rol van Tina Turner vertolkt in de Nederlandse versie van Tina. noemt de zangeres op Instagram “een inspiratie voor velen, en ik ben daar één van”.

Daarbij doelt ze ook op de manier waarop ze in het leven stond. “Het is ongelooflijk hoeveel een persoon kan verdragen en het allemaal kan overleven met zoveel gratie en liefde. Ik had nooit verwacht dat ze zo’n groot deel van mijn leven zou gaan uitmaken en dat ik de eer en het vertrouwen zou krijgen om haar verhaal te vertellen.”

“Ze heeft me geïnspireerd om sterker te zijn, harder te vechten en moediger te zijn dan ik ooit had gedacht.”

Afscheid

Ook theater- en televisiemaker Joop van den Ende zegt “diep geraakt” te zijn. Hij heeft na de samenwerking met Tina Turner voor de musical over haar leven altijd contact met haar gehouden, zegt hij in een reactie aan het ANP. “Het nieuws van haar overlijden voor ons een enorme klap. We zullen de herinneringen aan haar zorgvuldigheid en aan haar klasse voor altijd koesteren.”

De samenwerking was hecht tijdens het maken van de musical, zegt Van den Ende. “We merkten dat het haar zwaar viel, omdat ze alles weer moest herbeleven: de bittere armoede, het misbruik, het racisme. Maar gaandeweg veranderde er iets: Tina begon te beseffen dat de musical haar muzikale erfenis naar de toekomst zou brengen. Het was haar afscheid als artiest en als wereldster.”

I don’t care-attitude

Ook andere Nederlandse artiesten hebben verdrietig gereageerd. lse DeLange schrijft dat Turner “een kracht en inspiratie voor velen” was. Zangeres en ‘megafan’ Samantha Steenwijk is eveneens diep geraakt. “Ik ben er gebroken van, zo onwerkelijk.”

Bij zangeres Berget Lewis stond de telefoon gisteravond roodgloeiend. Het kostte haar wat tijd om het nieuws te verwerken. “Tina heeft veel voor mij betekend al vanaf het moment dat ik een jonge tiener was in de jaren tachtig. Die mooie lach, die lange benen, the big hair en I don’t care-attitude. Miss Turner is niet vervangbaar, zij was uniek. Tina is en blijft mijn inspiratiebron voor altijd.

Fanclub overspoeld met reacties

Voor de Nederlandse Elle Denneman was Tina Turner haar grootste rolmodel. Ze is al meer dan veertig jaar fan en richtte begin jaren 90 de internationale Tina Turner fanclub op. “Ik ben behoorlijk geschokt”, zegt ze geëmotioneerd in het NOS Radio 1 Journaal. “Ik wist dat ze ziek was maar dat ze zou overlijden, dat had ik nog niet verwacht. Ik dacht: die rolt nog wel een paar jaartjes door.”

Denneman werd fan in de periode dat Tina Turner nog met Ike optrad. “Toen ik haar voor het eerst op tv zag, dat was een soort bominslag. De manier waarop ze daar stond, een zwarte vrouw en die heeft me een partij zwierende haren en power. Ik werd gegrepen door haar optreden.”

Na vele concertbezoeken kwam de fanclub, die startte met een Nederlandstalig fanclubblad. “Op een gegeven moment werden we zo bekend dat de fanclub internationaal werd en we aanmeldingen kregen uit maakt niet uit welk land.” Na tien jaar stopte het blad en stapte de fanclub over op Facebook, waar sinds gisteren bij berichten over Tina Turners overlijden duizenden keren medeleven is betuigd.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here