Muziekwereld over Haitink: ‘Hij zette zijn onzekerheid om in grote daden’

0
98

“Met niemand te vergelijken”, “iemand die diepte bracht bij zijn optredens” en “een visionair”, De muziekwereld spreekt vol lof over de gisteren overleden dirigent Bernard Haitink, een van de grootste dirigenten die Nederland ooit heeft gehad.

Haitink (92) werd bekend als dirigent van het Concertgebouworkest, maar begon zijn carrière in 1954 bij het Radio Filharmonisch Orkest. “Het was een bijzondere man. Een man die je nooit zal vergeten als je hem een keer hebt ontmoet”, vertelt Roland Kieft, directeur van het Radio Filharmonisch Orkest aan het NOS Radio 1 Journaal.

“Hij liep de studio binnen, knikte vriendelijk naar iedereen en fluisterde ‘zoveel herinneringen'”, vertelt Kieft over een van zijn ontmoetingen met hem. “Het was een hele emotionele man.”

Onzeker

“Buiten de bok (het podiumdeel waarop een dirigent plaatsneemt, red.) was hij onzeker”, vertelt NPO Radio 4-presentator Hans Haffmans. Hij interviewde de dirigent meerdere malen en kende hem goed. “Maar op de bok heeft hij zijn intrinsieke onzekerheid gesublimeerd. Hij zette het om tot grote daden.”

Haitink dirigeerde vaak stukken van de componisten Gustav Mahler en Anton Bruckner. Hij hield daar vooral van omdat hun muziek stond voor de persoonlijkheid van de dirigent, meent Kieft. “Bij de muziek van Mahler is het de wanhoop, maar ook de verlossing die erin zit. Bij Bruckner zit het in het visionaire van de muziek, dat had Haitink ook in zich.”

Een terugblik op de carrière van Haitink:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here