HomeCultuurNino Cerruti (91) overleden: vernieuwer in mannenkleding, populair in Hollywood

Nino Cerruti (91) overleden: vernieuwer in mannenkleding, populair in Hollywood

“Ik wilde dat mannen vrijer zouden worden in hun elegantie en eleganter in hun vrijheid”, vatte Cerruti zelf zijn bijdrage samen aan een mode die meer ongedwongen was maar nog altijd stijlvol. Hij stond erop altijd zelf als eerste elk ontwerp uit te proberen. “Ik heb altijd slechts één persoon gekleed: mezelf.”

Een jonge Giorgio Armani, die Cerruti’s innovaties verder zou uitwerken, kreeg van hem als beginnend ontwerper zijn eerste kans. “Ik leerde van hem niet alleen een voorkeur voor zachtheid in kleren, maar ook het belang van een uitgewerkte visie, als ontwerper en ondernemer”, reageert zijn voormalig protegé op de dood van Cerruti.

Hollywood

Zijn meer expressieve, eigenzinnige flair maakte Curruti al snel populair in Hollywood. Hij kleedde Michael Douglas als meedogenloze zakenman in Wall Street en Don Johnson in tropische pastelkleuren voor Miami Vice. Zijn kleren gaven duivelse luister aan Jack Nicholson in The Witches of Eastwick en ingetogen monotonie aan lijfwacht Clint Eastwood in In the Line of Fire.

“Ik was dol op films, maar het was ook een manier om mijn ideeën over mode te verspreiden buiten de traditionele plekken waar kleren werden verkocht”, legde hij de kruisbestuiving eens uit. “Verschillende creatieve disciplines lagen toen meer uit elkaar en ik wilde ze bijeen brengen. Samenwerking tussen mode, kunst en cinema zijn nu gemeengoed, maar zo was het niet altijd.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

spot_img