Ook NRC haalt correspondent terug uit Rusland

0
42

NOS NieuwsAangepast

De hoofdredactie van NRC haalt Rusland-correspondent Eva Cukier terug uit Moskou. De krant vindt het niet langer verantwoord voor haar om haar werk te doen in Rusland.

“Helaas hebben we dit besluit moeten nemen in verband met de aanhoudende onveiligheid in de werkomstandigheden in Rusland voor journalisten”, zegt hoofdredacteur René Moerland in zijn eigen krant.

Cukier was sinds 2020 correspondent voor NRC en ze was graag doorgegaan, zegt ze. Cukier zal vanuit Nederland verslag blijven doen over Rusland en de regio.

Journalist opgepakt

Sinds het begin van de grootschalige invasie van Oekraïne heeft Rusland een aantal strenge militaire censuurwetten doorgevoerd, die het werk van journalisten beperken. Eind maart werd The Wall Street Journal-journalist Even Gershkovich opgepakt op verdenking van spionage. Zijn arrestatie wordt gezien als kantelpunt in het werkklimaat voor journalisten.

NOS Nieuws haalde begin mei Rusland-correspondent Iris de Graaf terug naar Nederland vanwege de verslechterende omstandigheden. Geert Groot Koerkamp is nog wel in Rusland voor de NOS.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here