Oprichter en gitarist BTO Tim Bachman (71) overleden

0
35

NOS Nieuws

Een van de oprichters van de Canadese rockband Bachman-Turner Overdrive (BTO), Tim Bachman, is op 71-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn zoon laten weten op Facebook. De gitarist overleed aan de gevolgen van kanker.

De groep scoorde hits met Roll On Down the Highway, Lookin’ out For #1 en Takin’ Care of Business. Het nummer You Ain’t Seen Nothing Yet was in Nederland de grootste hit; dat nummer haalde de derde plek van de Top-40.

De band werd in de jaren 70 opgericht door de broers Tim, Randy en Robbie Bachman en bassist Fred Turner. De eerste twee albums werden uitgebracht in 1973: Bachman-TurnerOverdrive en Bachman-Turner Overdrive II.

Een jaar later werd Tim Bachman vervangen door Blair Thornton. De groep ging sindsdien in wisselende samenstellingen verder.

De oudste broer, Randy, verliet de band in 1977, met een breuk tussen de broers en rechtszaken over de bandnaam en royalty’s tot gevolg. De overgebleven bandleden mochten uiteindelijk alleen nog maar de afkorting BTO als bandnaam gebruiken. Tim Bachman sloot zich in 1984 weer aan bij BTO en bleef tot eind jaren 80 bij de band.

Tim is de tweede broer die dit jaar overlijdt; in januari stierf drummer Robbie Bachman op 69-jarige leeftijd

De band met ‘Let It Ride’ in 1973:

Tim Bachman werd meerdere keren beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag. Hij werd in 2010 en 2014 gearresteerd voor incidenten met minderjarige slachtoffers, die zich in de jaren 90 en in 2000 zouden hebben voorgedaan. De muzikant kwam weer vrij, maar hij mocht in 2014 enige tijd niet op plaatsen komen waar kinderen kunnen zijn.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here