Podcast De Dag: And the winner is…Azië

0
20

NOS NieuwsAangepast

De Oscars worden dit weekend uitgereikt en de film Everything Everywhere All At Once, van een Aziatische maker en met een grotendeels Aziatische cast, is genomineerd in maar liefst elf categorieën, waaronder die van beste film. Daarnaast is dit jaar bij de Oscars een recordaantal Aziatische acteurs genomineerd voor een prijs. Hoe komt het dat Aziatische acteurs en films nu meer gezien lijken te worden?

Van Squid Game tot Parasite en van Crazy Rich Asians tot Turning Red. Aziatische film- en televisiemakers lijken eindelijk voet aan de grond te hebben gekregen in Hollywood. Het heeft te maken met meer aandacht voor diversiteit, maar het is vooral ook de culminatie van een lange en soms moeizame geschiedenis van de Aziatische filmindustrie, zegt filmproducent Jia Zhao in podcast De Dag. Die geschiedenis is volgens haar doorspekt van stereotiepe casting en een westerse kijk op wat de Aziatische cultuur is. Dat verandert nu allemaal, met een grote diversiteit aan films tot gevolg – die ook nog eens terecht, vindt ze, veel aandacht en prijzen krijgen.

Reageren? Mail [email protected]

Deze aflevering van De Dag kun je hier beluisteren. Bevalt het? Vergeet je dan niet te abonneren!

Onze podcasts:

De Dag: elke werkdag twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Met het Oog op Morgen: elke dag een overzicht van het nieuws, een blik in de ochtendkranten en het betere journalistieke interview.

Het Beste uit het Oog: iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week.

Lang verhaal kort: elke werkdag rond vijven één onderwerp, in 5 minuten. NOS op 3 vertelt je wat je moet weten over een actueel onderwerp om het nieuws erover beter te kunnen volgen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here