Prijzenregen voor Spaanse verfilming over moord op Nederlander

0
18
De film gaat over een Frans echtpaar dat ruzie krijgt met hun buren

NOS Nieuws

De Spaanse speelfilm As Bestas is de grote winnaar geworden bij de Goya’s, de belangrijkste Spaanse filmprijzen. De film is gebaseerd op de moord op een Nederlandse bioboer in 2010.

As Bestas, letterlijk ‘De beesten’, won onder meer in de categorieën beste film, beste montage en beste cinematografie. De regisseur, Rodrigo Sorogoyen, viel ook in de prijzen, net als hoofdrolspeler Denis Ménochet uit Frankrijk. Zijn Spaanse collega Luis Zahera won de award voor beste mannelijke bijrol.

De thriller is gemaakt naar aanleiding van de dood van de tot Nederlander genaturaliseerde Duitser Martin Verfondern, in 2010 bij het gehucht Santoalla. Dat ligt in het noordwesten van Spanje. De 52-jarige man werd na een uit de hand gelopen ruzie doodgeschoten door de jongste zoon van de buurman. Het lichaam en de auto van Verfondern werden pas jaren later bij toeval gevonden.

Het Nederlandse echtpaar en de buren hadden een hoogoplopend conflict over de opbrengsten van de houtkap bij het dorp. Martin en zijn vrouw Margo hadden zich eind jaren 90 in het plaatsje gevestigd.

De film verschilt op een aantal punten met de werkelijkheid. Zo is in As Bestas een Frans echtpaar te zien, dat met de buren ruziet over de komst van een windmolenpark. Het verhaal eindigt wel op een vergelijkbare manier: met de moord op de Fransman. De film trok in Spanje volle zalen en had ook in Frankrijk veel succes.

Margo, de weduwe van Martin, vertelde eerder dat ze het een goede film vond:

Speelfilm over in Spanje vermoorde Nederlander

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here