‘Smalltown Boy’ Steve Bronski van Bronski Beat overleden

0
102

Steve Bronski werd geboren als Steve Forrest in Glasgow. De groep begon toen Bronski, Steinbachek en Somerville samen een driekamerflat huurden in Brixton. Steinbachek had Sommerville horen zingen op een lhbti-kunstfestival en stelde voor samen wat muziek te maken.

Tijdens hun eerste optreden in een pub in King’s Cross in Londen hadden ze zes nummers en wilde het publiek ze alle zes nog een keer horen. “Het publiek was zo enthousiast, ik wist dat er meer in het vat zat”, zei Bronski tegen het Britse muziekblad Smash Hits. “Overigens wist ik direct toen ik Jimmy voor het eerst hoorde zingen dat de band het goed zou gaan doen.”

Dat bleek te kloppen, want al na negen live optredens kreeg de groep een platencontract aangeboden bij London Records.

The Age of Consent

Na het succes van Smalltown Boy bracht de band in 1984 het album The Age of Consent uit. De titel verwees naar de seksuele meerderjarigheid, de leeftijd waar vanaf het niet meer strafbaar is om seks met iemand te hebben. In het Verenigd Koninkrijk mochten heteroseksuelen vanaf 16 jaar seks hebben maar voor homoseksuelen lag die leeftijd met 21 jaar een heel stuk hoger.

Somerville verliet Bronski Beat een jaar later voor de Communards. Hij werd vervangen door zanger John Foster, met wie de band tot 1986 hits bleef scoren in het Verenigd Koninkrijk en Europa. Foster verliet Bronski Beat na hun tweede album en daarna volgde een reeks ander zangers voordat de band in 1995 ophield.

Een andere grote hit van Bronski Beat was Why?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here