HomeCultuur'Sony betaalt half miljard dollar voor muziek Bruce Springsteen'

‘Sony betaalt half miljard dollar voor muziek Bruce Springsteen’

Veel internationaal beroemde muziekartiesten kiezen ervoor om hun muzikale erfenis te verkopen. Onder meer Paul Simon, Neil Young en Bob Dylan gingen Springsteen voor.

Dylan verkocht de rechten op 600 van zijn liedjes vorig jaar aan Universal Music Group. Dat zou er volgens mediaberichten bijna 340 miljoen euro voor hebben betaald. Dat was toen naar verluidt de hoogste prijs die ooit voor de aankoop van muziekrechten was betaald. Springsteen zou daar nu dus ver overheen gaan.

Sony Music en Springsteen hebben nog niet op vragen van Billboard gereageerd.

Veel hits

Muziekjournalist Jean-Paul Heck begrijpt de stap goed. “Springsteen heeft natuurlijk veel hits gescoord in zijn lange carrière en is een hele slimme onderhandelaar geweest”, vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

“In de jaren ’90 had hij al met Sony bedongen dat als het moment zou komen om zijn muziek te verkopen, dat hij dat kon doen. En daar maakt hij nu op wat latere leeftijd gebruik van.”

Ook het hoge bedrag verbaast de muziekjournalist niet. “Springsteen is altijd al een goede zakenman geweest, samen met zijn manager. Springsteen haalde tussen 2010 en 2020 alleen al aan concertopbrengsten 500 miljoen binnen, dus het is niet zo gek dat hij er met zo’n groot bedrag vandoor gaat.”

Onafhankelijk

Springsteen verdiende per jaar tussen de 8 en 10 miljoen euro voor zijn platen, vertelt Heck. “Dat gaat vanaf nu allemaal naar Sony. Die hopen de komende jaren te cashen met Springsteens oeuvre. En voor Springsteen zelf betekent het dat hij nu helemaal financieel onafhankelijk is, als hij dat niet al was.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

spot_img