Toezichthouder omroep ON per direct weg na ophef over antisemitische uitingen

0
141

Taco Dankers treedt per direct terug als voorzitter van de Raad van Toezicht van de nieuwe omroep Ongehoord Nederland (ON). Dat schrijft hij in een verklaring op de website van de omroep.

Reden voor zijn vertrek is de controverse die rond Dankers is ontstaan na “recente berichtgeving in de media”. Daarmee doelt hij onder meer op de recente berichten in NRC over Dankers. De krant schreef dat Dankers en Gefira, een stichting waarbij hij actief is als bestuurslid, de afgelopen jaren in interviews en publicaties verschillende antisemitische en racistische uitspraken hebben gedaan.

Zo zouden Israël en Joden massale migratie naar Europa aanjagen, onder meer om “westerse gemeenschappen te verdunnen”, was “50 procent van de slavenhandel in Amsterdam/Nederland naar schatting Joods” en vroegen ze zich af waarom een volk “met een eigen land” zo graag in een “gastland” wil wonen waar het “niet bepaald geliefd is”, in reactie op nieuws dat de VS antisemitisme wil bestrijden.

NPO wil in gesprek

De NPO gaf eerder vandaag tegenover de NOS al aan in gesprek te gaan met de leiding van ON over de antisemitische uitspraken van Dankers. Ook wordt het Commissariaat van de Media gevraagd onderzoek te doen naar de uitlatingen: “We zijn zeer geschrokken van de berichtgeving. Antisemitisme en racisme verdienen geen enkele ruimte bij de publieke omroep”, aldus de NPO.

Dankers zegt in zijn verklaring dat hij zich niet herkent “in het beeld dat de pers van mij schetst”. Verder distantieert hij zich “in de meest krachtige bewoordingen van antisemitisme, racisme en uitspraken die leiden tot polarisatie, discriminatie en haatzaaien”.

Aanblijven bij ON zou volgens hem “de belangrijke missie” van de omroep schaden. Het bestuur van ON schrijft op de eigen site het besluit van Dankers te respecteren en zegt dat de omroep “pal staat voor het respecteren van alle mensenrechten”.

‘Klassiek antisemitische vooroordelen’

Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB) Eddo Verdoner kenschetste eerder vandaag de uitlatingen die te lezen zijn bij Gefira als “pure haat”. Verdoner noemde een bulletin uit september “een manifest dat zo uit de Tweede Wereldoorlog lijkt te komen”. In dat bulletin wordt “de stier bij de hoorns gevat en de eeuwige vraag van Joden en Joodsheid behandeld”, net als de vraag “waarom de wereld verdeeld is in wij en zij”, zo valt te lezen op de website van Gefira.

Ook het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), dat antisemitisme monitort, constateert dat Dankers en Gefira er “allerlei klassieke antisemitische vooroordelen” op nahouden, zei directeur Hanna Luden: “Je wordt er echt kotsmisselijk van. Deze man is ongeschikt voor een functie bij een publieke omroep.” Het CIDI gaat aangifte doen van Dankers’ uitlatingen, aldus Luden. De NCAB zegt in een tweet dat het tijd is voor “een gesprek met het OM”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here