Van der Laan en Woe winnen Ere Zilveren Nipkowschijf met ‘Even tot hier’

0
17
Van der Laan en Woe bij de uitreiking van de Gouden Televizier-Ring in oktober 2022

NOS NieuwsAangepast

Cabaretiers Niels van der Laan en Jeroen Woe winnen de Ere Zilveren Nipkowschijf voor het satirische televisieprogramma Even tot hier. Dat maakte de jury gisteravond bekend in de talkshow Jinek.

Van der Laan en Woe maken in het programma “lastige onderwerpen toegankelijk voor een breed publiek”, stelt de jury van de Ere Zilveren Nipkowschijf. Zij mixen die onderwerpen “handig met andere grappen over alles en iedereen”.

“Het is zó goed”, zei jurylid Angela de Jong bij Jinek. “Ze slagen erin om elk jaar beter te worden. We dachten: dat kun je met een gewone nominatie belonen, maar dat volstaat eigenlijk niet. Dus hup: de Ere Nipkow.”

Het programma van BNNVARA wordt sinds 2019 uitgezonden en volgde destijds De Kwis op. Afgelopen oktober won Even tot hier al de Gouden Televizier-Ring 2022.

Jurylid Renate van der Bas maakte een vergelijking met de Ere Zilveren Nipkowschijf die Kees van Kooten en Wim de Bie in 1985 kregen. “Dan was het maar duidelijk: dit is de top.” Dat is nu ook zo met Even tot hier van Van der Laan en Woe. “Anders moeten we ze ieder jaar opnieuw opschrijven”, vulde De Jong aan.

De prijs is volgens de jury bedoeld als een aanmoedigingsprijs. Volgens Van der Bas zitten Van der Laan en Woe op het hoogste niveau tot nu toe. “Dus ze mogen gewoon nog jaren door.”

‘Voor zoveel mogelijk mensen’

“Ik sta nog helemaal te trillen”, zegt Niels van der Laan in het NOS Radio 1 Journaal. “Ik dacht dat de Ere Zilveren Nipkowschijf een soort oeuvreprijs is, voor als je een beetje op je retour bent en je strepen hebt verdiend. Maar wij zitten voor ons gevoel nog midden in de serie, en nu ineens overvalt hij ons. We kunnen het gewoon niet geloven, zo vereerd en trots als we zijn.”

Met Even tot hier willen Van der Laan een programma voor zo veel mogelijk mensen maken. “Wij zijn echte nieuwsconsumenten, we zien alles, we horen alles, en af en toe duizelt het ons”, zegt Van der Laan. “Laat staan als je het wat minder volgt elke dag.”

Zo ontstond het idee om de hele week op een vast moment, de zaterdagavond, samen te vatten. “Dat je het snapt, en dat je denkt: ‘jemig’, of: ‘wat erg’, ‘wat hard’, ‘wat cru’. Er moet vooral ook wat te lachten zijn, maar die uitlegcomponent is wel belangrijk.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here