HomeCultuurWetenschappers: Every Breath You Take is het ultieme doorsneelied

Wetenschappers: Every Breath You Take is het ultieme doorsneelied

In 2019 werd Police-zanger en -bassist Sting, die Every Breath You Take schreef, nog geëerd door de Amerikaanse auteursrechtorganisatie BMI. Het lied had namelijk You’ve Lost That Lovin’ Feeling van The Righteous Brothers afgelost als vaakst gedraaide nummer op de Amerikaanse radio (meer dan 15 miljoen keer).

Wetenschappers hebben nu dus een verklaring voor die aantrekkingskracht. Voor hun onderzoek gebruikten drie muziekwetenschappers van de universiteit van Aarhus openbare data van streamingdienst Spotify.

Muziekvoorkeur verschilt per dagdeel

Ze verzamelden zo een dataset met daarin bijna 4 miljoen unieke nummers. Die nummers kwamen uit honderden miljoenen streamsessies waarin tot maximaal twintig nummers werden beluisterd en maar weinig werd doorgespoeld, om er zo zeker van te zijn dat Spotify-gebruikers bewust naar de muziek luisterden.

Na het analyseren van die gegevens zagen de onderzoekers duidelijke verschillen tussen muziekvoorkeuren op bepaalde momenten van de dag.

In de ochtend blijken mensen bijvoorbeeld liever naar langzamere, energieke muziek te luisteren. In de middag verandert dat in een voorkeur voor snellere, hardere liedjes. In de avond blijkt muziek met een hoger tempo, waar ook op te dansen is populair.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

spot_img