35 miljard euro extra voor klimaat, met name om industrie te verduurzamen

0
79

Met een extra klimaat- en transitiefonds van 35 miljard euro moet Nederland de komende decennia “koploper in Europa zijn bij het tegengaan van de opwarming van de aarde”, staat in het regeerakkoord. Het geld komt bovenop bestaande subsidieregelingen en al aangekondigde investeringen.

Meer dan de helft van dat bedrag (22 miljard euro) moet de industrie helpen verduurzamen. In ruil daarvoor worden meer resultaten verwacht: de coalitie wil “bindende maatwerkafspraken” maken met de tien tot twintig grootste uitstoters van broeikasgassen. Dat gaat om bedrijven als Tata Steel, Shell Pernis en Moerdijk en de kolencentrales die nog open zijn.

Zo’n bindende maatwerkafspraak komt neer op wederzijdse verplichtingen, blijkt uit het regeerakkoord. Het nog te vormen kabinet zorgt dan voor infrastructuur, zoals een (veel) zwaarder elektriciteitsnet, de industrie stoot minder broeikasgassen uit en belooft in Nederland te blijven investeren. Hiervoor is 7 miljard euro gereserveerd.

“Ik ben enorm blij dat er maatwerkafspraken komen met bedrijven”, reageert Ingrid Thijssen, voorzitter van werkgeversbelangenvereniging VNO-NCW. “Dat gaat ontzettend helpen, dan kunnen ze ook laten zien wat hun bijdrage is.”

De rest van het geld (15 miljard euro) is bedoeld om de productie van nieuwe energiedragers zoals groene waterstof aan te jagen. Die zijn nu nog veel te duur. Het idee is dat als de productie maar genoeg wordt opgeschaald, de hernieuwbare energiedragers op termijn beter kunnen concurreren met fossiele brandstoffen. In de huidige subsidieregelingen delven initiatieven hiervoor al snel het onderspit, omdat wind- en zonneparken en CO2-opslag sneller resultaat opleveren.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here