Airbus troeft Boeing af in strijd om Qantas-toestellen

0
86

De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft de Amerikaanse concurrent Boeing een slag toegebracht. Het bedrijf heeft de opdracht gekregen om de volledige binnenlandse vloot van de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas te vervangen.

Het gaat om 134 toestellen van de types A321 en A220. Veertig daarvan zijn al definitief besteld, op de overige toestellen is een koopoptie genomen. Ze worden tussen 2024 en 2034 geleverd. Financiële details zijn niet bekendgemaakt. Wel gaat het volgens Qantas om de grootste vliegtuigorder in de geschiedenis van Australië.

Qantas vliegt op binnenlandse vluchten nu nog met Boeings. Die zijn vanwege ouderdom aan vervanging toe. Boeing dong met zijn 737 MAX ook mee naar de order, maar legde het dus af. Een van de voordelen van de A321 van Airbus is dat die meer passagiers kan meenemen en verder kan vliegen.

Problemen 737 MAX-toestellen

Boeing en Airbus zijn met hun grote toestellen in een felle strijd verwikkeld. Boeing heeft daarbij last van de twee crashes met 737 MAX-toestellen van bijna twee jaar geleden.

Alle 737 MAX-toestellen werden twee jaar geleden aan de grond gezet na crashes in Indonesië en Ethiopië. Daarbij kwamen in totaal 346 mensen om het leven. Na het tweede ongeluk, in maart 2019, werden vluchten met het toestel wereldwijd verboden.

De vliegrampen werden veroorzaakt door een falend veiligheidssysteem, waardoor de neus van de toestellen naar beneden werd gedrukt. Hierop werden technische verbeteringen doorgevoerd en moesten piloten aanvullende trainingen doen. In Europa mocht de 737 Max begin dit jaar weer vliegen.

KLM kiest voor Airbus

Inmiddels staat Boeing voor in aantallen orders, maar volgens meerdere internationale persbureaus staat Airbus snel een tweede succes te wachten. KLM zou bij een aanstaande grote order ook de voorkeur hebben gegeven aan Airbus boven Boeing.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here