Bankpresident Knot nu niet ongerust over fors hogere lonen

0
39
DNB-president Knot

NOS Nieuws

President Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) is niet bang dat de forse loonstijgingen die onlangs zijn afgesproken in cao’s (onder meer zorg, vervoer) de inflatie verder aanjagen. “Ik heb in december gezegd dat de lonen ongeveer 5 tot 7 procent omhoog kunnen, daar houd ik aan vast”, zegt Knot in een gesprek met het persbureau ANP.

De bankpresident heeft al eerder vastgesteld dat veel bedrijven grote winsten maken en dat daarom de salarissen kunnen stijgen. Werkgevers hielden lange tijd de boot af, maar onder druk van stakingen, onder meer in het streekvervoer, zijn er nu toch forse loonstijgingen afgesproken. Loonafspraken in cao’s kwamen deze week voor het eerst in lange tijd boven de inflatie, die vorige maand is teruggezakt naar ruim 4 procent.

Loon-prijsspiraal

Knot vindt het geen probleem als werkgevers en vakbonden dit jaar nog meer cao’s afsluiten met forse loonsverhogingen. Hij waarschuwt wel dat loonafspraken boven de 5 tot 7 procent kunnen leiden tot een loon-prijsspiraal. Daarbij berekenen werkgevers de hogere lonen door in de prijzen, wat dan weer tot nieuwe looneisen leidt.

Knot heeft vooralsnog niet de indruk dat er zo’n scenario dreigt. De laatste jaren is de koopkracht van werknemers fors gedaald, dus “een korte periode waarin loonsverhogingen boven de inflatie uitkomen, kan best wel gebeuren”.

De bankpresident zegt dat de Europese Centrale Bank bezig is de inflatie te beteugelen door de rente te verhogen. In de tweede helft van dit jaar verwacht Knot hiervan “duidelijke effecten””, al erkent hij wel dat de verwachting onzeker is.

Hij doet verder opnieuw een oproep aan het kabinet om met zijn begrotingsbeleid de inflatie niet extra aan te jagen. Concreet betekent dit het kabinet in de ogen van Knot niet te veel geld moet uitgeven.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here