HomeEconomieBezettingsproblemen door ziekte en coronamaatregelen: 'Het is heel naar'

Bezettingsproblemen door ziekte en coronamaatregelen: ‘Het is heel naar’

Het toenemende ziekteverzuim tekent zich steeds nadrukkelijker af op de werkvloer. Er zijn bezettingsproblemen en in sommige gevallen dreigt het sluiten van winkels of het afzeggen van afspraken. Ondertussen loopt de werkdruk op voor degenen die zich nog wel op de werkvloer begeven, zeggen werkgevers tegen de NOS.

Het is een stapeling van problemen: de coronabesmettingsgolf, lange wachttijden voor een test bij de GGD’s en quarantaineplicht voor huisgenoten van een besmet persoon. Dit alles boven op het bestaande grote personeelstekort.

“Planningen worden omgegooid. Er komt meer druk op de beschikbare werknemers”, zegt Claudia Reiner, directeur van installatiebedrijf Caris & Reiner en vicevoorzitter van Techniek Nederland. “Afspraken worden uitgesteld. Een monteur die een volle dagplanning heeft kan niet nóg meer klussen doen.”

Een lekkende dakgoot, bevroren waterleidingen: het uitstellen van afspraken kan serieuze gevolgen hebben, zegt Reiner. “Storingen kunnen echt niet wachten. En einde jaar is het vaak al extra druk. Die werkdruk neemt nu alleen maar toe. We moeten creatief zijn en risico’s verkleinen, door bijvoorbeeld in kleinere ploegen te werken.”

Gesloten winkel

Cruciale sectoren als de zorg en kinderopvang kampen al langer met grote personeelskrapte. In ziekenhuizen worden behandelingen uitgesteld, in de kinderopvang moeten vestigingen sluiten. Ook in de winkelstraat is de druk voelbaar.

Zo zegt winkelketen C&A zich vooral zorgen te maken over de psychische gezondheid van collega’s. “Hun flexibiliteit wordt op de proef gesteld doordat zij op het laatste moment worden gevraagd extra te komen werken. Ook vragen we regelmatig onze medewerkers om in andere filialen bij te springen.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

spot_img