Bonden bereiden rechtszaak voor om financiële compensatie long covid

0
25

ANP

NOS Nieuws

Vakbonden FNV en CNV dreigen met een gang naar de rechter om een financiële compensatie af te dwingen voor zorgpersoneel dat door long covid arbeidsongeschikt is geraakt. “De overheid weigert tot op heden hulp te bieden om de urgente financiële nood die bij deze zorgmedewerkers is ontstaan, weg te nemen”, stellen de vakbonden.

Door lang aanhoudende coronaklachten zijn ongeveer duizend zorgmedewerkers hun baan kwijtgeraakt. Om dat verlies te compenseren moeten zij een bedrag krijgen van 22.839 euro, vinden FNV en CNV. Dat bedrag werd eerder uitgekeerd aan ander personeel met beroepsziekten, zoals mensen die longproblemen of kanker kregen door hun werkzaamheden.

De bonden geven het kabinet vier weken om een instantie aan te wijzen die de geëiste voorschotten gaat uitkeren. Gebeurt dat niet, dan komt er een kort geding voor de rechter.

De overheid is niet alleen moreel, maar ook juridisch verplicht deze zorgmedewerkers op korte termijn financieel tegemoet te komen.

FNV en CNV

Al sinds het uitbreken van de pandemie zijn er gesprekken tussen het ministerie van Volksgezondheid en de vakbonden over compensatie. Daar is nog geen concreet resultaat over gekomen.

“FNV en CNV vinden dat de overheid niet alleen moreel, maar ook juridisch verplicht is deze zorgmedewerkers op korte termijn financieel tegemoet te komen”, aldus de bonden. Ook moest zorgpersoneel aan het begin van de coronacrisis doorwerken zonder goede persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes. “Later bleek dat de staat al voor de uitbraak herhaaldelijk was gewaarschuwd, maar te laat en niet voldoende maatregelen trof”, aldus FNV-vicevoorzitter Kitty Jong.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here