Cryptohandelaar Genesis vraagt uitstel van betaling aan

0
31

NOS Nieuws

Opnieuw zit een cryptohandelaar in zwaar weer. Genesis heeft in New York uitstel van betaling aangevraagd. Deze zogenoemde Chapter 11-procedure is bedoeld om het bedrijf te herstructureren. Genesis heeft voor meer dan 3 miljard dollar aan schulden openstaan, meldde de Financial Times eerder.

Een mogelijk faillissement van Genesis hangt al enige tijd boven de markt. Het bedrijf was een van de grootste geldschieters van handelsplatform FTX, van Sam Bankman-Fried. Dat handelsplatform kwam vorig jaar in grote financiële problemen en zit ook in een faillissementsprocedure, wat een enorme schok in de cryptowereld veroorzaakte. De administratie bij FTX bleek een grote rommel te zijn.

ANP / Hollandse Hoogte

Een advertentie van cryptoplatform Bitvavo in een bushokje in Rotterdam

Een van Genesis’ schuldeisers is het Nederlandse cryptoplatform Bitvavo. Dat heeft 280 miljoen euro aan het bedrijf uitgeleend. Het feit dat Genesis nu uitstel van betaling heeft aangevraagd, kan voor het Nederlandse platform een flinke domper zijn, denkt cryptodeskundige Dennis Post van advieskantoor EY. “Ze dachten in een vergevorderd stadium van een deal te zijn over het geleende geld, maar zijn nu misschien wel terug bij af.”

Bitvavo zelf benadrukt dat de huidige situatie “geen impact” heeft voor zijn klanten. Het bedrijf staat garant voor het geleende bedrag en zegt het risico van klanten te hebben overgenomen. Bitvavo heeft naar eigen zeggen een toezegging van Genesis voor het terugbetalen van 70 procent van de 280 miljoen, over het resterende bedrag is de afgelopen dagen nog gesproken, aldus het bedrijf.

De inschatting van cryptodeskundige Post is dat het moederbedrijf van Genesis, Digital Currency Group, de “voor hen veiligste en wellicht goedkoopste route heeft gekozen”. Volgens Post is het nu de grote vraag in hoeverre het moederbedrijf bereid is de schulden van Genesis over te nemen om verdere onrust te voorkomen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here