ECB verhoogt rente naar record om inflatie tegen te gaan

0
20

NOS NieuwsAangepast

In een poging de inflatie verder terug te dringen, verhoogt de Europese Centrale Bank (ECB) de rente opnieuw. Per 20 september zet de ECB de rente op 4 procent. Niet eerder stond de rente bij de bank zo hoog.

De verhoging is de tiende sinds de ECB in juli vorig jaar de negatieve rente van -0,5 procent optrok naar 0 procent. Toen de centrale bank de rente begin augustus naar 3,75 procent verhoogde, waarschuwde president Christine Lagarde dat een nieuwe stap zou volgen als bleek dat de inflatie te hoog zou blijven.

De ECB schrijft dat de prijsstijgingen minder groot worden, maar nog altijd te hoog zijn. “De inflatie blijft dalen, maar blijft naar verwachting te lang te hoog”, schrijft de ECB. De doelstelling van 2 procent inflatie ligt nog buiten bereik.

Zo lang als nodig

In een toelichting benadrukte Lagarde dat de ECB “vastberaden” is om de inflatie op een geleidelijke manier terug te brengen naar 2 procent. “Daarom blijft de rente zo lang als nodig is hoog”, zei ze, met een verwijzing naar de “whatever it takes“-uitspraak van haar voorganger Mario Draghi tijdens de kredietcrisis. Lagarde zei dat ze “zware woorden” gebruikte.

Net als na het vorige rentebesluit stelde Lagarde dat Europese lidstaten hun schulden terug moeten brengen en moeten stoppen met het steunen van bedrijven. “Anders volgt een nóg sterker monetair besluit.” De steun en overheidsschulden zouden volgens haar de inflatie onnodig hoog houden.

Lagarde erkende dat er binnen de ECB wel discussie is over de rente. Een deel vindt het wel genoeg zo, terwijl anderen voor verhogingen zijn. Ze vertelde dat gisteren de hele ochtend en middag is gediscussieerd. “Niet iedereen trok dezelfde conclusie. Er waren leden die wilden pauzeren om de impact van de vorige besluiten te bekijken. Maar er was een solide meerderheid om de rente opnieuw te verhogen.”

Piek bereikt

Hoewel Lagarde in het midden liet of er nog meer renteverhogingen volgen, denkt ING-hoofdeconoom Carsten Brzeski dat de piek nu wel is bereikt. Een scenario waarin de inflatie onverwacht toch weer extreem omhoog gaat noemt hij “hoogst onwaarschijnlijk”.

“Voorlopig is de ECB vastbesloten de rente op het huidige niveau te houden, in afwachting van het moment dat de renteverhogingen doordringen in de economie”, aldus Brzeski. “De volgende discussie zal gaan over hoe lang deze nieuwe rente wordt volgehouden. Zelfs als de deur naar verdere verhogingen openblijft, zal de verhoging van vandaag worden herinnerd als de laatste stap van de ECB in de meest agressieve rentecyclus uit de geschiedenis.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here