Economie groeide in de zomermaanden verder door, dankzij versoepelingen

0
71

De economie is in de maanden juli, augustus en september verder doorgegroeid. Aan het eind van de zomer was de economie 1,9 procent groter dan drie maanden eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een eerste berekening.

Daarmee is de economie nu groter dan voor de coronacrisis. De groei komt vooral doordat mensen en de overheid meer geld hebben uitgegeven. In de zomermaanden waren veel coronamaatregelen losgelaten.

“De belangrijkste aanjager van de groei zijn de consumenten: mensen zijn weer meer aan het uitgeven buiten de deur. Die uitgaven zijn nog niet op het niveau van voor corona, maar we zijn op weg”, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vanaf 1 juli verdwenen onder meer de beperkingen voor het aantal bezoekers in de horeca, theaters en bioscopen. Wel daalden de investeringen, met zo’n 2,7 procent. Dat was vooral in de bouw te zien als gevolg van het tekort aan materialen.

Een kwartaal eerder, in het voorjaar, groeide de economie met 3,8 procent. In dat kwartaal opende de horeca en winkels weer, en die versoepelingen zorgden voor een weg omhoog.

In vergelijking met andere landen doet Nederland het volgens Van Mulligen economisch gezien goed. Alleen de economie van de Verenigde Staten zat eerder boven het niveau van voor de coronacrisis. Dat gebeurde al in de maanden april, mei en juni.

Aanzienlijke groei

Ten opzichte van dat kwartaal is de economie dus nog verder doorgegroeid, maar met 1,9 procent wel wat minder hard. “Nu hebben we een paar kwartalen van toch wel aanzienlijke economische groei achter de rug”, zegt Van Mulligen daarover.

“Op een gegeven moment houdt die groei ook wel een keer op. Maar een groei van bijna twee procent in één kwartaal tijd is iets dat je sowieso niet zo vaak meemaakt.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here