Effect hoge inflatie verschilt per persoon, ‘maar lage inkomens hardst getroffen’

0
93

“Mensen met een lager inkomen wonen ook vaker in huurwoningen die niet altijd even goed geïsoleerd zijn”, zegt Van Mulligen. Ook daardoor zijn ze vaak een groter deel van hun inkomen aan gas kwijt. “Niet alle huurders wonen in een tochtig flatje, maar wel vaker.” Blom ziet dat het bij mensen met lagere inkomens snel schuurt. “En het onhandige is dat het juist bij hen belangrijk is dat ze uitgaven aanpassen.”

Uitgaven aanpassen

“Ik heb een gemiddeld inkomen” zegt de 27-jarige Sarah Soelman-Langenberg. “Maar ook voor mijn gezin maakt een hogere energierekening een groot verschil.” Ze moest vorige maand een nieuw contract afsluiten en haar maandbedrag ging van 70 naar 210 euro. “140 euro meer per maand, dat is een behoorlijke klap geld. Er moeten nu geen onverwachtse uitgaven meer bijkomen, want dan gaat dat op onze spaarrekening inhakken.”

Sarah en haar man verwachten binnenkort hun tweede kind. “We gaan nu niet meer uit eten en ook geen dagjes meer weg. We laten nu leuke dingen, want we willen straks wel genoeg geld hebben voor extra uitgaven, zoals luiers.”

Uitgavenpatroon

In hoeverre jij persoonlijk geraakt wordt door de hogere inflatie hangt ook af van in hoeverre jouw uitgavenpatroon overeenkomt met dat van de gemiddelde Nederlander. Want het CBS berekent de prijsstijgingen op basis van de dingen waar mensen maandelijks gemiddeld hun geld uitgeven. Maand na maand houdt het CBS vervolgens de prijzen bij van al die producten en diensten.

Dit is waar we gemiddeld ons geld aan uitgeven. Het CBS houdt dat tot gedetailleerd bij, swipe om bijvoorbeeld te zien hoe onze uitgaven aan kleding en schoenen zijn onderverdeeld.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here