EU onderzoekt of Microsoft concurrentie buitenspel heeft gezet met Teams

0
31

NOS Nieuws

De Europese Commissie gaat onderzoeken of Microsoft Europese concurrentieregels heeft overtreden met de communicatiesoftware Teams. Het bedrijf heeft het programma toegevoegd aan het bestaande softwarepakket, Office 365. De vraag is of de techgigant hiermee concurrentie buitenspel zet.

De aanvankelijke aanklacht bij de Europese Commissie kwam van Slack, een ander communicatieplatform, dat Microsoft heeft beschuldigd van een ‘illegale’ koppeling van Teams aan het ‘marktdominante’ Office 365. Omdat veel bedrijven al gebruikmaken van dat bekende kantoorsoftwarepakket, is de stap om ook Teams te gebruiken niet zo groot.

Niet genoeg keuze

Het verontrust de commissie met name dat Teams een voordeel op de markt zou hebben omdat klanten niet kunnen kiezen of ze het programma wel of niet bij het pakket willen hebben. Consumenten krijgen het automatisch als zij Office 365 aanschaffen, waardoor andere bedrijven minder kans zouden hebben op de markt.

De aanklacht van Slack kwam tijdens de coronapandemie in juli 2020, toen de communicatieplatforms een essentiële rol speelden voor de vele thuiswerkers. Teams kreeg er toen in korte tijd miljoenen gebruikers bij. Het aantal dagelijkse gebruikers steeg van 44 miljoen in maart 2020 naar 75 miljoen in april van dat jaar.

De Europese Commissie deed al eerder onderzoek naar Microsoft in een soortgelijke zaak. Het bedrijf had webbrowser Internet Explorer toen gekoppeld aan Windows, waarmee gebruikers ook een keuze werd ontnomen. De zaak werd uiteindelijk in 2009 beslecht. Microsoft gaf haar klanten toen meer browseropties.

In 2013 kreeg Microsoft een boete van 561 miljoen euro omdat het bedrijf klanten nog steeds niet genoeg browsers aanbood.

Microsoft zegt in een reactie het werk van de Europese Commissie en hun eigen verantwoordelijkheid in de zaak zeer serieus te nemen. “We zullen blijven samenwerken met de Commissie en ons blijven inzetten voor het vinden van oplossingen die haar zorgen wegnemen.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here