HomeEconomieEuropese Commissie verwijdert al jarenlang e-mails: 'Dat kan natuurlijk niet'

Europese Commissie verwijdert al jarenlang e-mails: ‘Dat kan natuurlijk niet’

De Europese Commissie verwijdert al jaren op grote schaal notulen van besloten vergaderingen en rapporten. Dat schrijft NRC, die via het Duitse weekblad Der Spiegel notities daarover in handen kreeg. Door de praktijken blijft onder meer geheim hoe omstreden belastingafspraken tussen Europese lidstaten worden gemaakt en welke landen dwarsliggen.

E-mails worden meestal niet opgeslagen door het computersysteem waarmee de Europese Commissie sinds juli 2015 werkt. Alleen als een ambtenaar een ontvangen mail het label “belangrijk” of “vervolgacties vereist” meegeeft, gebeurt dat wel.

Alle andere e-mails worden automatisch verwijderd na zes maanden. Hoe politieke besluitvorming tot stand is gekomen, is dan dus niet meer te achterhalen.

‘Wobben onmogelijk’

“Dat kan natuurlijk niet, want als je een WOB-verzoek doet over hoe landen belastingontwijking proberen aan te pakken, is ook interne e-mailcorrespondentie tussen de landen en de commissie van belang. Maar dan zeggen ze vervolgens: die hebben we niet”, zegt Martijn Nouwen, belastingdeskundige en universitair docent in Leiden. Hij was degene die achter de praktijken kwam toen hij onderzoek deed naar hoe Europese landen belastingontwijking aanpakken.

De Europese Commissie laat in een reactie weten dat het systeem door de hele organisatie wordt gebruikt. Volgens de commissie houdt ze zich – net als andere overheidsorganisaties – aan de regels voor de selectie van documenten en mogen de documenten die geen waarde meer hebben voor hun werkzaamheden worden verwijderd.

Dwarsliggers

Universitair docent Nouwen deed onderzoek naar de zogenoemde Gedragscodegroep. Die groep stelt de regels op waar Europese lidstaten zich aan moeten houden bij het invoeren van belastingwetgeving. Daarmee moet agressieve belastingontwijking worden tegengegaan.

De Europese Gedragscodegroep bespreekt bijvoorbeeld de regels over het openbaar publiceren van belastingafspraken met de fiscus (zogenoemde rulings) en brievenbusfirma’s.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

spot_img