FC Twente laat zich sponsoren door cryptomunt, terwijl AFM ervoor waarschuwt

0
77

Het roept de vraag op of FC Twente wel zaken moet doen met een cryptomunt. ” Zoals aan elke vorm van beleggen een risico hangt, is dat met crypto ook”, zegt de club in een reactie tegen de NOS. “Floki wordt op de internationale handelsplatforms aangeboden, dit is openbaar. Recentelijk heeft Floki partnerships afgesloten met onder meer Bayer 04 Leverkusen, Napoli, Spartak Moskou en Fenerbahce.”

Vorig jaar verbood de KNVB nog FC Emmen om een online sekswinkel als shirtsponsor te nemen. Want in het sponsoringsreglement van de bond stond dat sponsoring niet in strijd mag zijn mag met ‘de goede smaak of het fatsoen’.

Reclame Code Commissie: geen klachten

Na kritiek en overleg stond de KNVB het toch toe en werd het reglement aangepast. De toetsing van sponsors wordt voortaan overgelaten aan de Reclame Code Commissie (RCC). “Je kunt inderdaad de vraag stellen of reclame voor een dergelijk risicovol product passend is in een voetbalstadion”, zegt een woordvoerder van de Stichting Reclame Code.

“De Reclame Code Commissie kan hier pas een oordeel over geven als daar een klacht over wordt ingediend.” En zo’n klacht is er nog niet over FC Twente en Floki. “Als cryptomunten bij wet niet verboden zijn, dan mag je er reclame voor maken”, wil de woordvoerder wel alvast kwijt.

Sponsoren niet voor het oprapen

Sportmarketingdeskundige Frank van den Wall Bake begrijpt de stap van FC Twente, maar heeft er ook vraagtekens bij. “Sponsoren liggen niet voor het oprapen, dus je kan niet te kritisch zijn. Als cryptobedrijven aan de weg willen timmeren en geld hebben, wie ben ik dan om te zeggen dat je alleen een deal sluit met een bedrijf dat honderd procent valide is. Maar ik zou me er zelf niet happy bij voelen, je hebt toch liever een bank of verzekeringsmaatschappij als sponsor.”

Een sponsoring door een cryptomunt van een eredivisieclub is nieuw. Maar andere voetbalclubs lieten zich al wel sponsoren door bedrijven waar je cryptomunten kunt kopen en verkopen. Zo heeft PSV een deal met Anycoin Direct en worden NEC en Ajax gesponsord door handelsplatform BLOX.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here