Fossiele exporteurs: ‘onduidelijk wat gaat vallen onder Glasgow-afspraak’

0
82

Ook milieuorganisaties wachten nog op de exacte uitwerking. “Maar het lijkt er wel op dat het overgrote deel van de Nederlandse overheidsinvesteringen in fossiel onder de afspraken vallen, die gaan dus stoppen”, zegt Niels Hazekamp van milieuorganisatie Both Ends. “Ik ben daar heel blij mee.”

Investeringen in gas en olie zitten zon- en windprojecten in de weg, zegt Hazekamp. “In Mozambique is bijvoorbeeld 20 miljard geïnvesteerd in een nieuw gasproject. Dit was deels Nederlands geld. De Mozambikaanse overheid zit hierdoor voor 30 jaar vast aan gasinkomsten en de uitstoot daarvan. Dat geld had ook gestoken kunnen worden in zon en wind. Daar is Mozambique heel geschikt voor.”

Symboolpolitiek?

Toch denken ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland dat de Nederlandse stap ontwikkelingslanden als Mozambique niet gaan helpen te kiezen voor duurzame energieprojecten. “De kans is groot dat nieuwe gasprojecten alsnog doorgaan, omdat niet alle landen de verklaring ondertekenen.”

Buitenlandse concurrenten snoepen straks de opdrachten af van Nederlandse baggeraars en scheepsbouwers, is de gedachte. VNO-NCW vraagt zich daarom af of het geen “symboolpolitiek met negatieve gevolgen voor onze bedrijven” is. De werkgeversorganisatie denkt dat het 13.000 banen kan kosten. Het ministerie van Financiën gaat uit van 2000 banen.

Alternatieven

Een ander scenario is dat de Nederlandse bedrijven zelf aankloppen bij buitenlandse overheden die de afspraken niet hebben ondertekend. Het Nederlandse SBM Offshore doet dat al. Voor een Braziliaans olieproject sloot het garantstellingen af bij de Japanse en Italiaanse exportkredietagentschappen.

Ook Atradius DSB noemt exportkredietverzekeringen van andere landen de “belangrijkste concurrent”.

Maar het is de vraag of dat zo blijft. “Nederland roept nu andere landen op om ook de deal te ondertekenen”, zegt Hazekamp van Both Ends. “Steeds meer landen doen dat ook.” Inmiddels hebben ook landen als Duitsland, Spanje en Italië zich aangesloten. “In België, waar veel concurrenten van de Nederlandse bedrijven zitten, neemt de druk ook toe.”

Het wordt voor bedrijven daardoor steeds moeilijker om een garantstelling te vinden voor risicovolle fossiele projecten, denkt Hazekamp. “Ik hoop dat de overheid die bedrijven gaat helpen, zodat ze hun slimme mensen kunnen inzetten op innovatie in wind en zon. Dan gaat de transitie weer wat sneller.”

‘Kansen in nieuwe energie’

Bij Vonk in Zwolle zijn ze al bezig met de draai van fossiel van duurzaam. “In nieuwe energieën liggen de kansen”, zegt Van Mourik, die met zijn bedrijf steeds meer waterstofprojecten doet. “Olie en gas zullen op termijn eindig zijn. Al zullen we fossiele projecten blijven doen zolang het winstgevend is. “

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here