Gebruikt speelgoed in trek voor feestdagen: ‘Kind vindt krasje niet erg’

0
85

Bij Marktplaats hebben ze dezelfde ervaring. “Als nieuw speelgoed niet voorhanden is, wenden mensen zich tot tweedehands producten die je online en lokaal kan bestellen. Wat ook meespeelt is de prijs: je kan de zak van Sint op deze manier vullen voor een zachter prijsje”, aldus een woordvoerder.

Marktplaats denkt dat de vervroegde sluitingstijden mogelijk ook nog effect gaan hebben. “Als je niet overdag kan winkelen, doe je dat misschien online en lokaal.”

Geen taboe meer

Ook voor de verkopende partij is geld een argument om spullen een tweede leven te geven, denkt Eva Rutten, docent en retailcoach.

“Mensen beseffen dat wat ze op zolder hebben liggen, iets waard is. Kinderen in de puberteit verkopen kleding van hun moeder, en zien daar tegenwoordig een businessmodel in. De tweedehands trend is dus ook deels economisch gedreven.”

Verder speelt het duurzaamheidsaspect mee, denkt Rutten. “Mensen willen bewustere keuzes maken. Zij denken steeds meer na over het effect van hun koopgedrag. En in combinatie met de enorme online koopdrang als gevolg van corona, en de komst van talloze platforms, groeit deze markt gewoon enorm.”

Het gevolg van dit alles: tweedehands wordt steeds normaler, voor kinderen en voor volwassenen. “Het is geen taboe meer. Iets kan weinig geld kosten, maar een prachtig emotioneel verhaal bij zich dragen en mensen accepteren dat. En struinen op zoek naar parels in een kringloopwinkel, is de helft van het plezier”, aldus Rutten.

Donaties aan hulpinstanties

Speelgoedwinkel Intertoys begint in januari met een proef om speelgoed te recyclen. Het bedrijf zegt dat de tweedehands-trend de verkopen niet in de weg zit. “In de proef zal een deel van het ingeleverde speelgoed worden gerecycled en een deel dat nog bruikbaar is kunnen we een tweede bestemming geven”, zegt een woordvoerder. “Het is nog prematuur, maar die tweede bestemming zou kunnen gebeuren via de verkoop, maar ook via donaties aan hulpinstanties.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here