Geen coronadip voor internationale wapenhandel

0
103

De internationale wapenhandel heeft vorig jaar geen last gehad van corona. Uit berekeningen van het Zweedse vredesinstituut SIPRI blijkt dat de sector voor het zesde jaar op rij groeide.

In 2020 steeg de omzet van de honderd grootste fabrikanten met 1,3 procent naar ruim 470 miljard euro. Het instituut merkt op dat de economie wereldwijd juist kromp met 3,1 procent.

Onder de grootste wapenfabrikanten overheerst de VS nog altijd: in de top-100 staan 41 Amerikaanse bedrijven, waaronder de gehele top-5. Deze bedrijven als Lockheed Martin, Boeing en Northrop Grumman zijn goed voor 54 procent van het totaalbedrag aan inkomsten uit defensie.

China en Rusland

China staat met vijf bedrijven op nummer twee, met 13 procent van het totaal. Groot-Brittanniƫ blijft derde.

De negen bedrijven uit Rusland staan voor het derde jaar op verlies: het aandeel liep met 6,5 procent terug. Oorzaak daarvan is het einde van een forse investeringsronde door het Kremlin en leveringsproblemen door de pandemie.

SIPRI werd in 1966 opgericht om wereldwijd conflicten te onderzoeken en te pleiten voor ontwapening. Sinds 1989 houdt het bij hoeveel er jaarlijks wereldwijd wordt uitgegeven aan wapenproductie door landen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here