geen lagere huur voor woning met slecht energielabel

0
23
Huurwoningen in Amsterdam

NOS Nieuws

Terwijl koopwoningen met een goed energielabel meer opbrengen dan die met een slecht energielabel, geldt dat niet voor huurwoningen. Dat zegt vastgoedadviseur Colliers op basis van een onderzoek naar huurtransacties.

Colliers onderzocht bij 75.000 nieuwe huurcontracten in 2021 en 2022 wat de relatie was tussen de huurprijs en het energielabel. Voor huurwoningen met label A, B of C ligt de gemiddelde huurprijs tussen de 1357 en 1373 euro. En voor woningen met label D, E, F of G ligt de gemiddelde huur juist hoger, tussen de 1440 en 1498 euro. Colliers onderzocht de huren in de private sector, het onderzoek gaat dus niet over sociale huurwoningen van woningcorporaties.

“In tegenstelling tot koopwoningen wordt een goed energielabel op de huurmarkt dus niet beloond, zelfs niet in de huidige tijd met explosief gestegen energiekosten”, aldus Colliers. Dat komt volgens het adviesbureau door de schaarste aan huurwoningen, waardoor woningzoekenden weinig alternatieven hebben.

“Voor verhuurders ontbreekt de urgentie of financiële prikkel om de huurwoning te verduurzamen, aangezien dit geen invloed heeft op de verhuurbaarheid en hoogte van de huur.”

Centrum of stadsrand

Ook als je kijkt naar de huurprijs per vierkante meter blijven huurwoningen met een goed label wat goedkoper dan woningen met een slecht label. Volgens Colliers komt dat doordat nieuwere woningen, met een hoog label, vaak groter zijn dan oudere woningen met een laag label. En hoe groter een woning hoe minder je per vierkante meter betaalt.

Ook speelt mee dat slecht geïsoleerde, oudere woningen vaker in stadscentra staan. Nieuwere, beter geïsoleerde woningen bevinden zich juist aan de randen van een stad. En voor centraal gelegen woningen liggen de huren vaak hoger.

In Amsterdam is bijvoorbeeld duidelijk te zien dat de huurwoningen met de slechtste labels F en G vooral te vinden zijn in de vooroorlogse stadswijken binnen de ring, terwijl er in de nieuwbouwwijk IJburg geen enkel huis met F of G te vinden is. Woningen met label A zijn juist vaak te vinden op nieuwbouwlocaties, zo staat IJburg er vol mee.

Bekijk hieronder waar de huurwoningen met een F en G-label zich bevinden en swipe om de A-labels te zien:

  • Colliers

    Verhuurde woningen met label F of G
  • Colliers

De Woonbond, de belangenbehartiger van huurders, maakt zich al langere tijd zorgen over slecht geïsoleerde huurwoningen. De bond kreeg deze winter veel meldingen binnen van mensen die door de hoge energieprijzen veel geld kwijt zijn aan verwarming.

Vastgoed Belang, de vereniging van particuliere verhuurders, zei toen dat verhuurders wel meer huizen willen aanpassen. Maar hun woningen zijn vaak oud en daardoor ingewikkeld om te verduurzamen. Ook zouden verhuurders de financiële ruimte niet hebben.

Om verduurzaming af te dwingen, wil minister De Jonge particuliere verhuurders verbieden om vanaf 2030 nog E/F/G-woningen te verhuren. Met woningcorporaties is afgesproken dat die al in 2028 alle E/F/G-woningen verduurzaamd hebben naar een hoger label.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here