Groente en fruit op rantsoen in Britse supermarkten

0
51
Lege schappen in een supermarkt in Londen

NOS Nieuws

Grote supermarkten in het Verenigd Koninkrijk (VK) beperken de verkoop van groenten en fruit per klant. Wie bij Tesco, de grootste Britse supermarkt, tomaten, paprika’s of komkommers wil kopen krijgt er nog maar een beperkt aantal mee, schrijft de BBC. Hetzelfde geldt voor de Aldi. De reden is een groente- en fruittekort. Bij andere supermarkten zijn ook de sla, broccoli, bloemkool en frambozen op rantsoen.

De Britse regering wijt het tekort aan het koude en natte weer deze winter in Spanje en Marokko. In de winter importeert het VK 95 procent van de tomaten en 90 procent van de sla daarvandaan. Ook spelen de hoge energieprijzen een rol. Daardoor worden in het VK en ook in Nederland in kassen minder groenten en fruit gekweekt dan voorheen.

De Britse detailhandelsorganisatie BRC verwacht dat de tekorten een paar weken aanhouden. Daarna begint in het VK het groeiseizoen weer en zouden supermarkten alternatieve aanvoerlijnen hebben gevonden.

Pas in mei

De groothandel is pessimistischer. “De meeste tomaten, paprika’s en aubergines zullen voor mei niet in grote hoeveelheden beschikbaar zijn”, zegt het groothandelsbedrijf LVGA tegen de BBC.

Het bedrijf zegt ook dat het niet alleen de hoge energieprijzen zijn die ervoor zorgen dat de Britse tuinders nog even niets telen. Ook de lage prijzen die de supermarkten bieden zou van belang zijn.

10 procent van de Britse tuinders zou gestopt zijn, omdat de Britse supermarkten niet bereid zijn de tuinders meer te betalen, ondanks de gestegen kosten van energie en kunstmest.

Natuurlijk komt ook de vraag op of in het VK het vertrek uit de EU een rol speelt. Handelaren ontkenden dat tegenover de BBC. De Europese boerenorganisatie Copa-Copega zegt dat dit de Britten in ieder geval niet heeft geholpen.

Ook in Nederland is het aanbod van sommige groeten beperkt. Dat vertaalt zich in hogere prijzen zei de directeur van Veiling Zaltbommel Gerard van den Anker tegen de NOS.

Groente steeds duurder: ‘Bloemkool van 3,50 is wel schrikken’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here