HomeEconomieHelft van Nederlandse huishoudens financieel kwetsbaar: 'Uitgaven worden onderschat'

Helft van Nederlandse huishoudens financieel kwetsbaar: ‘Uitgaven worden onderschat’

De helft van alle Nederlandse huishoudens is financieel kwetsbaar. Zij lopen kans op termijn niet al hun rekeningen te kunnen betalen. Dat blijkt uit onderzoek van Deloitte, ING, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en de Universiteit Leiden.

Zo’n vijfduizend huishoudens werden ondervraagd over hun houding, gedrag en gevoelens over geld sparen, lenen, hun inkomsten, uitgaven en financiële planning.

Een opvallende uitkomst van het onderzoek is dat er vrij weinig gepland wordt voor de lange termijn. “Mensen vinden het moeilijk om voor de lange termijn te plannen: ze onderschatten hun uitgaven of overschatten hun inkomsten”, zegt Peter van Loon van Deloitte.

Dit probleem speelt bij alle groepen. “Het betreft ook mensen met midden- en hoge inkomens, die zijn met name op de lange termijn kwetsbaar.”

Moeilijk rondkomen

Ruim één op de tien huishoudens kan niet rondkomen: deze huishoudens vinden het moeilijk om de noodzakelijk kosten voor hun levensonderhoud te betalen. Ze maken schulden of gebruiken spaargeld om rond te komen. Ruim een derde van alle huishoudens in Nederland heeft moeite om alle rekeningen te betalen.

In de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag en de randgemeenten wonen relatief veel financieel ongezonde mensen. Dat komt doordat er relatief veel jongeren en zzp-ers wonen, groepen die een hoger risico lopen om in financieel kwetsbare situaties te komen.

Op de Facebookpagina van de NOS is herkenning te zien in de reacties. Een aantal voorbeelden:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

spot_img