hoe besmeurde Ralph Hamers de bankensector moet redden

0
38

NOS NieuwsAangepast

Na de val van de Zwitserse bank Credit Suisse en de gedwongen overname door UBS zijn de zorgen in de Europese bankensector niet voorbij. Gespannen wordt er naar de effectenbeurzen gekeken. Critici vrezen dat met de samenvoeging van Credit Suisse en UBS een monster wordt gecreëerd: namelijk een van de grootste systeembanken van Europa die straks niet alleen too big to fail is, maar ook too big to save.

De man op wiens schouders deze precaire operatie rust is de Nederlandse voormalig ING-topman Ralph Hamers. Hij vertrok naar Zwitserland na ophef over zijn salaris bij ING en witwasaffaires. Naar zijn rol bij dat laatste loopt nog een vooronderzoek door het Openbaar Ministerie. Het is een zaak die hem nu als UBS-topman in de problemen kan brengen. Is hij wel geschikt om het vertrouwen in het Zwitserse (en ook breder: het Europese) bankwezen te herstellen?

In deze podcast vertelt Jeroen van Wensen, financieel journalist bij Elsevier Weekblad, over de opmerkelijke wendingen in de carrière van Ralph Hamers. Hoe kwam een man die ooit door een satirisch programma werd uitgeroepen tot ‘lul van de week’ op deze cruciale positie terecht? En hoe kwetsbaar maakt zijn verleden hem in zijn nieuwe rol?

Reageren? Mail [email protected]

Deze aflevering van De Dag kun je hier beluisteren. Bevalt het? Vergeet je dan niet te abonneren!

Onze podcasts:

De Dag: elke werkdag twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Met het Oog op Morgen: elke dag een overzicht van het nieuws, een blik in de ochtendkranten en het betere journalistieke interview.

Het Beste uit het Oog: iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week.

Lang verhaal kort: elke werkdag rond vijven één onderwerp, in 5 minuten. NOS op 3 vertelt je wat je moet weten over een actueel onderwerp om het nieuws erover beter te kunnen volgen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here