HomeEconomieHoge inflatie lijkt een blijvertje: 'Het sijpelt door'

Hoge inflatie lijkt een blijvertje: ‘Het sijpelt door’

Blijft de inflatie zo hoog?

Deze vraag is lastig te beantwoorden, omdat het van veel afhankelijk is. Econoom Mujagic verwacht dat de hoge inflatie nog wel even blijft, omdat de energieprijzen hoog blijven en langzaam doorsijpelen in steeds meer producten en diensten. Hij verwacht wel een afvlakking: “De prijzen zullen niet dalen, maar wel minder snel stijgen.”

De Europese Centrale Bank (ECB) ziet de inflatie het liefst rond de twee procent. De inflatie ligt al een tijdje wat hoger, maar de bank grijpt nog niet in. De ECB verwacht dat de hoge inflatie tijdelijk is. Mujagic verwacht dat niet en suggereert dat Nederland z’n eigen maatregelen moet nemen om de inflatie af te zwakken. “Bijvoorbeeld door belastingen te verlagen.”

Ook ING-hoofdeconoom Marieke Blom verwacht dat de inflatie nog wel even aanhoudt en zelfs kan toenemen voordat hij weer afneemt. “De grootste veroorzaker zijn de hoge energieprijzen, en die zijn lastig te voorspellen.” Blom wijst er hierbij op dat energieprijzen doorgaans flink op en neer gaan, omdat de vraag naar energie vaak ver naast het aanbod ligt, of omgekeerd.

Blom benadrukt dat de gasprijzen van veel zaken afhankelijk zijn, zoals geopolitieke ontwikkelingen, het weer of de staat van de economie. “Veel producenten keken het eerst nog even aan, maar verhogen nu langzaamaan ook hun prijzen nu de hoge energieprijzen aanhouden. Zij verlagen zelden hun prijzen. In dat opzicht is de inflatie wat hardnekkiger, maar verder is het echt nog afwachten.”

In deze video van NOS op 3 meer uitleg over de hoge inflatie:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

spot_img