Hoge Raad: overheid moet gelijke kansen bieden bij gronduitgifte

0
88

Het FD schrijft dat bij tal van lopende bouwprojecten nu moet worden bekeken of aan de nieuwe eis is voldaan. Drahmann nuanceert dit: “Het kan dat vastgoedpartijen procedures gaan tegen concurrerende bedrijven, omdat ze vinden dat er geen gelijke kansen waren. Ik hoop dat ze met de wooncrisis vooral vooruitkijken.”

Maar ook zij denkt dat het wel tot vertraging kan leiden: “Ik ben niet zo bang voor gesloten contracten, meer voor die nog gesloten moeten worden. Het kan zijn dat gemeenten door de uitspraak geschrokken zijn dat ze het anders moeten inrichten, maar nog niet weten hoe. Dat kan leiden tot verlamming. Ook is nog niet duidelijk hoe de uitzondering ge├»nterpreteerd wordt. Dat kost tijd.”

Joep Thomassen van vastgoedadviesbureau Fakton, denkt dat dit op korte termijn tot onzekerheid leidt bij lopende onderhandelingen. “Per situatie moet de gemeente een afweging maken tussen een-op-een-onderhandelingen doorzetten en risico’s accepteren, of onderhandelingen stopzetten en het verkoopproces veranderen.”

‘Veel transparanter’

Volgens Drahmann is er wat weerstand omdat een aanbestedingsprocedure soms wordt gezien als omslachtig en tijdrovend. “De uitspraak verplicht daar echter niet toe. Je kan het ook doen via loting, wat sommige gemeenten al doen. Dat is niet zo ingewikkeld en maakt het veel transparanter. Deze uitspraak is daarom goed nieuws voor de sector.”

Drahmann zegt dat een projectontwikkelaar tot nu toe grond kon aankopen als die zich als eerste meldde, waarbij de juiste connecties binnen de gemeente belangrijke zijn. “Door middel van een open selectieprocedure maakt iedereen kans, ook burgerinitiatieven. Dat is iets om toe te juichen.”

Ook Thomassen denkt dat het op de lange termijn positief uitpakt. “Met passende verkoopprocedures kom je sneller tot een betere deal met meer opbrengsten dan met een een-op-een-onderhandeling.”

Dat dit kan, bewijst het Rijksvastgoedbedrijf. Op de website biedboek.nl bieden zij hun aanbod aan onroerende zaken al jarenlang aan. Drahmann: “Het zou heel goed zijn als we in de toekomst op deze regel alert zijn en aan de bel trekken als er wat misgaat, maar het verleden laten rusten.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here