HomeEconomieHuizen alsmaar schaarser en duurder, en steeds minder verkocht

Huizen alsmaar schaarser en duurder, en steeds minder verkocht

De woningmarkt zit diep in het slop. Er staan steeds minder huizen te koop, en er worden steeds minder huizen verkocht, terwijl de huizenprijzen maar blijven stijgen. In 2020 werden 172.000 woningen verkocht, in 2021 waren dat er nog maar ruim 140.000. Het duurt gemiddeld maar 23 dagen voor een woning is verkocht, en bij 80 procent van de verkochte woningen is meer dan de vraagprijs betaald, blijkt uit nieuwe cijfers van makelaarsvereniging NVM.

“De woningmarkt zit op een dieptepunt. Er is weinig aanbod en weinig perspectief op een nieuwe passende woning. De boel zit gewoon op slot”, zegt NVM-voorzitter Onno Hoes. “Drie kwartalen op rij is het aanbod gedaald en zijn prijzen verder gestegen. De enige oplossing is perspectief op meer nieuwbouw.”

De laatste keer dat het aantal verkopen zo hard terugliep was in 2008 en 2009, tijdens de financiële crisis. Toen was er sprake van een grote vertrouwenscrisis, nu is de daling het gevolg van een groot woningtekort.

Huizenprijsstijging

In de laatste drie maanden van 2021 zijn ruim 23 procent minder huizen verkocht dan een jaar eerder. Eind december stonden er maar 15.600 woningen te koop, een derde minder dan in 2020 en het laagste aantal sinds 1995. De verkoopprijs blijft maar oplopen, de gemiddelde verkoopprijs bedraagt 438.000 euro, een stijging van meer dan 20 procent op jaarbasis.

In bijna het hele land gaan de huizenprijzen door het dak en stijgen met 18 procent of meer, enkel in onder meer Zeeland, delen van Zuid-Holland, Twente, Zuid-Limburg en Noord-Groningen is de stijging iets minder.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

spot_img